'/> Panduan memasak gampang AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗 - Resepi Melayu

Panduan memasak gampang AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗

AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗 ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Next merupakan gambar mengenai AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗 yang dapat sobat jadikan ide. "Teringin ayam goreng kunyit, tapi bila masak mesti tak jadi macam dekat kedai yang orang jual tu…" Bukan sahaja orang dewasa malah kanak-kanak juga menggemari masakan ayam goreng kunyit rangup macam yang dijual di kedai makan. Sesuai untuk dimakan bersama nasi panas atau dimakan dengan begitu sahaja, sajian ini mendapat tempat di hati ramai rakyat […] Bahan-bahan ayam goreng kunyit untuk dua orang makan. Anda boleh juga gantikan ayam dengan daging dan taraa, ianya menjadi resepi daging goreng kunyit.

AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗 Tapi berbaloi baloi kerana sangat sedap. Gaulkan dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Panaskan minyak dan goreng dada ayam di atas api yang besar. kamu bisa memasak AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗 memakai 14 bahan 4 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Ingredients of AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗

  1. Siapkan juga 2 Keping of Dada Ayam.
  2. Persiapkan 1 of Biji Carrot.
  3. Persiapkan 1/2 of Cauliflower.
  4. Persiapkan 8 Batang of Kacang Panjang.
  5. Siapkan juga 1 of Biji Bawang Holland.
  6. Sediakan 8 of Tangkai Cili Padi.
  7. Sediakan 1 of Kiub Pati Ayam Maggi.
  8. Sediakan 1 of Sudu Besar Tepung Jagung.
  9. Siapkan juga 1 of Sudu Besar Tepung Beras.
  10. Persiapkan 1 of Sudu Beaar Serbuk Kunyi.
  11. Sediakan 1 of Sudu Besar Serbuk Kari Daging.
  12. Siapkan juga 1/2 of Sudu Kecil Garam.
  13. Persiapkan 2 of Sudu Kecil Ajinomoto.
  14. Sediakan 1 1/2 of Sudu Besar Gula.

Kacau dengan kerap supaya tidak mudah keras dan hangus. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Apabila ayam hampir masak masukkan cili merah, bawang besar dan kacang panjang. Gaul ayam dengan kunyit dan tepung jagung.

Langkah cara memasak AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗

  1. Mula-mula isi ayam di potong dadu, kemudian dicuci dan ditoskan. Kacang panjang dan carrot, boleh dipotong seperti didalam gambar 👇🏼👇🏼.
  2. Kemudian, ayam yang telah dicuci tadi diperap. Masuk kan tepung jagung, tepung beras, serbuk kunyit, serbuk kari daging, kiub pati ayam, garam, ajinomoto dan gula kedalam ayam. Gaul sehingga sebati. Kemudian biarkan perap selama 30 mins. #Tips : tepung jagung dan tepung beras adalah untuk memberi rasa crispy pada ayam..
  3. Setelah 30 mins, panaskan minyak dan masuk kan ayam. Goreng sehingga ayam bertukar menjadi golden brown atau pun sehingga garing. Apabila ayam sudah garing, boleh masuk kan kacang panjang, carrot dan cauliflower. Masak sehingga sayur masak..
  4. Bila sayur sudah mula masak, boleh masuk kan cili padi dan bawang sebagai hiasan. Masak lagi sehingga lebih kurang 5 mins. Kemudian ayam kunyit is done ! Ayam yang sudah disiap masak tadi boleh dimasuk kan kedalam tapis dahulu suapaya minyak minyak nya dapat ditoskan. Apabila minyak sudah ditos, barulah masuk ke dalam pinggan and ayam kunyit ready to eat ! Selamat Mencuba ✨✨.

Masukkan bawang, bawang putih, cili merah. Kacau hingga layu. masukkan kacang panjang. Angkat Korang semua suka makan ni utk lunch kan! Kita masak untuk dinner sebelum puasa ni ok! 😛. . Oleh kerana suka sangat makan sayur yang dimasak macam ni kat kedai mamak, Che Nom cuba masak sendiri dan hasilnya sangat sedap.

Begitulah pembahasan AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗 terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul AYAM GORENG KUNYIT 🍗🍗postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.