Resep mudah Kepak Ayam Bakar Madu
Kepak Ayam Bakar Madu ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar mengenai Kepak Ayam Bakar Madu yang dapat kalian jadikan contoh. Paling sedap jika dibakar menggunakan arang kerana ayam akan rasa asap dan sedikit hangus. Best kalau dapat makan kepak ayam bakar. Makan banyak pun kurang rasa bersalah sbb low fat and calori.
Resepi Kepak Ayam Madu ini kiriman Kak Raja. Kepak ayam madu ini memang banyak dijual di pasar malam. Tentu puas dan sedap jika anda buat sendiri di rumah. anda sanggup memasak Kepak Ayam Bakar Madu pakai 11 bahan 8 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.
Ingredients of Kepak Ayam Bakar Madu
- Sediakan 6 of ketul kepak ayam.
- Persiapkan 6 of sudu besar sos cili.
- Siapkan juga 2 of sudu besar sos tomato.
- Siapkan juga 2 of sudu besar sos tiram.
- Siapkan juga 2 of sudu besar madu.
- Persiapkan 1 of sudu kecil gula.
- Sediakan 1 of sudu kecil garam.
- Siapkan juga 1 of sudu besar cili giling.
- Sediakan 2 of sudu besar serbuk lada hitam.
- Sediakan 3 ulas of bawang putih (ditumbuk).
- Sediakan 2 of sudu besar butter.
Sosnya sangat sedap. percaya. resepi ayam bakar madu, ayam bakar madu. *Masukkan bahan perapan iaitu bawang putih, halia, madu, sos tiram, serbuk cili, serbuk lada hitam dan garam ke dalam bekas. Kepak Ayam Madu Panggang ala Pasar Malam. Salah satu yang boleh dicuba ialah resipi Kepak Ayam Bakar Madu ni. Sangat mudah dan pasti menjadi rebutan anak-anak.
Intruksi cara memasak Kepak Ayam Bakar Madu
- Cuci kepak Ayam bersih-bersih. 😁.
- Sediakan satu bekas. Masukkan sos cili diikuti sos tomato dan sos tiram..
- Masukkan madu diikuti gula dan garam..
- Masukkan cili giling diikuti serbuk lada hitam. Kacau sehingga sebati..
- Tumbuk bawang putih sehingga lumat. Masukkan dalam bekas. Masukkan butter..
- Pindah ramuan dalam bekas ke dalam kuali dan panaskan atas api dan kacau sehingga butter cair..
- Perap ayam dengan ramuan di atas, tutup bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais semalaman. Makin lama perap makin sedap..
- Bakar dalam air fryer selama 20-30 minit suhu 180 darjah celcius. Siap dan selamat menjamu selera. ☺️.
Pasti anda suka dengan resipi perkongsian saudari Nana Sabrina Sarsan ni. KEPAK AYAM MADU Salutkan ayam ke dalam tepung. Selain Kepak Ayam Goreng Tepung Sha mencuba kepak ayam bakar pula tetapi menggunakan resepi lain daripada ramuan biasa Sha buat selama ini. Memandangkan suami Sha menyukai resepi ini semestinya akan diteruskan dikemudian hari. Suami Sha cakap kalau masak kepak ayam bakar madu pada bulan puasa nanti habis satu taman tak sabar nak buka puasa.
Begitulah pembahasan Kepak Ayam Bakar Madu terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Kepak Ayam Bakar Madukonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com