'/> Resep praktis Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 - Resepi Melayu

Resep praktis Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18

Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Seterusnya merupakan gambar berkaitan dengan Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 yang bisa Anda jadikan contoh. Sate adalah antara makanan yang menjadi kegemaran ramai dan resipinya ada pelbagai versi. Bagi anda yang nak cuba buat sate yang sedap dan mudah, resipi perkongsian saudari Zahiza Asfar nib oleh dicuba. Menurut beliau, ini adalah resipi sate ayam viral yang beliau hasilkan setiap hari untuk jualan.

Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 Anda boleh cuba sendiri resepi ini di rumah. Ala kalau tengah diet pun boleh je buat.pakai je air fryer.tak de la berminyak khennss. Apa bahan- bahan utama?meh tengok kat bawah.😊😊 Ayam bakar atau ayam panggang merupakan hidangan yang cukup terkenal di Malaysia dan Indonesia. anda mampu memasak Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 pakai 11 bahan 6 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Ingredients of Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18

  1. Persiapkan 500 gram of isi ayam.
  2. Siapkan juga 2 cm of halia.
  3. Siapkan juga 1 of sudu besar jintan manis.
  4. Siapkan juga 1 of sudu besar ketumbar.
  5. Sediakan 3 of sudu besar gula merah.
  6. Persiapkan 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
  7. Siapkan juga 5 batang of serai.
  8. Sediakan 2 of sudu besar sos tiram.
  9. Siapkan juga 1 of sudu kecil serbuk perasa.
  10. Persiapkan of Garam secukup rasa.
  11. Sediakan of Gula secukup rasa.

Bukan sahaja mudah dan senang disediakan malahan bahan-bahannya pun mudah didapati di pasar raya. Boleh mencuba resipi ini untuk hidangan buat keluarga dan makan bersama nasi, pasta atau kentang putar/ coleslow. Hari ini meh saya nak tunjukkan cara menyediakan sup fish ball yang sangat sedap. Bahan wajib ada, ialah serbuk lada putih.

Langkah cara membuat Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18

  1. Nak masak kenalah ada bahan kan.Nah bahan- bahan untuk memasak satay.tak susah nak dapatkan bahan- bahan ni semua.Confirm ada kat dapur korang je..
  2. Kisar hancur isi ayam tanpa menggunakan air.Tak kisahlah korang nak pakai blend ke,lesung batu ke,fushion master tupperware pun boleh je korang guna.janji isi ayam tu hancur k. Dah siap korang masuk lah dalam bekas comel korang tu..
  3. Ok bahan ni pun korang kena kisar satukan sekali serai,ketumbar,jintan manis dan halia.kalau korang suka kasar - kasar korang kisar je la sekejap.Boleh je mana - mana ikut suka tekak korang k..
  4. Dah siap kisar,korang satu kan semua bahan - bahan kisar dengan isi ayam tadi. Gaul - gaul sambil masukkan gula merah,serbuk kunyit,garam,serbuk perasa dan sedikit gula.Dah agak sebati korang kena biarkan selama 10-15 minit..
  5. Selepas dah perap tadi korang jadikan bebola,tapi kalau tak da masa sangat,korang jemput - jemput macam buat cekodok pisang tu je.kemudian masuk dalam kuali.goreng sehingga masak(warna kekuningan).kalau korang yang buat ala- ala cekodok tadi,sambil goreng tu korang bolak - balikkan dia sampai masak. Nanti dia jadi bulat - bulat comel je..
  6. Tadaaa.bila dah masak,korang angkat dan toskan minyak kemudian,korang rajinkan sikit cucuk pada lidi,anak -anak tengok terus nak ngap tau.Cara korang nak pikat suami,korang hidang ler cantik- cantik😊😊.Satay ni makan dengan nasi pun sesuai.💖💖.

Serbuk lada putih pilihan saya adalah dari keluaran AJI-SHIO® Pepper. Panaskan susu segar tetapi jangan sampai mendidih. Nasi goreng ayam boleh disediakan secara berasingan; maksudnya, nasi dan ayam digoreng secara berasingan ataupun ayam dimasak separa masak dan dimasak sepenuhnya apabila dicampur dengan nasi yang sedang digoreng dalam kuali. Cucukkan pada lidi dan bakar. (MaDiHaA tak bakar sbb bebola ikan tu dah masak. hehe. malas sebenarnya) Saya ubahsuai sedikit cara penyediaannya mengikut cara Chef Florence Tan. Kalau ikut cara Taste Asian Food, ayam digoreng secara deep fry tapi saya hanya memasukkan ayam selepas bahan tumis terbit minyak sehingga air ayam kering dan keluar minyak.

Begitulah pembahasan Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18 terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Satay Bebola Ayam Bergoreng #phopbylinimohd #batch18artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.