'/> Step by step membuat praktis Ayam Pandan Bakar - Resepi Melayu

Step by step membuat praktis Ayam Pandan Bakar

Ayam Pandan Bakar ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Next merupakan gambar tentang Ayam Pandan Bakar yang bisa kalian jadikan wawasan. Saya sangat geram melihat hasil masakan Cik Epal ni. Memula makan ayam pandan Thai ni masa kursus kat hotel mana ntah dulu. Jakun sangat disebabkan ayam itu dibungkus dengan daun pandan dan rasanya yang sangat sedap menjilat jari.

Ayam Pandan Bakar Jom kita tengok resepi ayam pandan bakar yang sedap ini. FoodyTrip 푸디트립 Recommended for you Che Nom nak share satu resepi yang mendapat permintaan ramai iaitu resepi kuih bakar pandan atau kuih bakar kemboja. Kalau sapa-sapa yang dah follow Instagram Che Nom mungkin anda boleh tau bertapa Che Nom sangat menghargai kuih muih tradisional. anda bisa membuat Ayam Pandan Bakar memanfaatkan 10 bahan 6 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Pandan Bakar

  1. Sediakan of Sebelah Dada Ayam (potong dadu besar).
  2. Sediakan Daun of Pandan secukupnya.
  3. Sediakan 4 ulas of Bawang Putih (tumbuk kasar).
  4. Sediakan 1 of inci Halia (tumbuk kasar).
  5. Siapkan juga of Segengam Daun Ketumbar (racik halus).
  6. Sediakan 1 of sudu besar Kicap Pekat Manis.
  7. Siapkan juga 1 of sudu besar Sos Tiram.
  8. Persiapkan 1 of sudu besar Minyak Bijan.
  9. Sediakan 2 of sudu besar Sos Ikan.
  10. Siapkan juga of Gula.

Kuih bakar pandan yang sedap haruslah memiliki kerak atas yang berkaramel, berwarna perang,serta  sangat harum baunya hasil dari taburan bijan. Buang bagian ujung sayap ayam, lalu potong dua menurut ruasnya. Ambil selembar daun pandan, silangkan kearah belakang (jangan terlalu rapat) hingga membentuk rongga. Masukkan bagian daun sebelah kanan ke dalam rongga, balikkan.

Langkah cara memasak Ayam Pandan Bakar

  1. Sediakan bahan2 yg diperlukan..
  2. Basuh ayam & toskan sebentar..
  3. Untuk buat bahan perapan, satukan bahan tumbuk bersama daun ketumbar, kicap pekat manis, sos tiram, minyak bijan dan sos ikan. Kacau sebati & perasakan dengan gula secukup rasa. Tak perlu letak garam sebab kicap & sos dah masin..
  4. Masukkan ayam yg telah ditos tadi ke dalam bahan perapan. Gaul sekata. Perap sekurang2nya sejam. Cikna perap semalaman..
  5. Kemudian balut ayam dengan daun pandan. Guna daun pandan yang saiz besar supaya senang nak balut. Simpul ketat2 supaya ayam tak terkeluar dari daun..
  6. Balut sampai semua ayam habis. Kemudian bakar ayam. Boleh bakar guna magic pan atau bakar dlm oven. Cikna guna magic pan. Panaskan pan dengan sedikit minyak. Lepas tu susun ayam & bakar hingga ayam masak..

Tentu saja resep bumbu ayam bakar juga sangat banyak ragamnya, apalagi di Indonesia ini setiap daerah punya ciri khas bumbu rempah tersendiri yang membuat resep bumbu ayam bakar juga semakin banyak variasinya. Diantaranya yang paling populer adalah resep ayam bakar kecap, resep ayam bakar kalasan, resep ayam bakar bumbu rujak, resep ayam bakar taliwang dan lain-lain. Urmmmm. harumnya bau daun pandan bila Seri Kandi bakar Ayam Pandan ni dalam pemanggang atas dapur. Sebenarnya Seri Kandi ni tak adalah tanam pokok daun pandan kat depan mahupun belakang rumah dulu pernah tanam dalam pasu lepas tu mati tapi kalau nampak daun pandan kat kedai tu terus jer beli. Mari saya kongsikan resepi ayam bakar pandan yang ringkas tapi sedap versi Ibu Maryam.

Begitulah pembahasan Ayam Pandan Bakar terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam Pandan Bakarartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.