'/> Resep mudah Ayam percik (bakar) - Resepi Melayu

Resep mudah Ayam percik (bakar)

Ayam percik (bakar) ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Next merupakan gambar mengenai Ayam percik (bakar) yang bisa kalian jadikan ide. Menu apa yang menjadi pilihan untuk berbuka hari ini? Apa kata cuba resipi ayam percik bakar, khas dari SEROJA? Kena plak dengan ikan bakar berempah dan air asam mmg superbb dok try dok tahu.

Ayam percik (bakar) Apabila ayam mulai sedikit keperangan, lumur bahan kuah di serata permukaan ayam dan bakar seketika. Bakar daging ayam yang terlebih dulu sudah dioles-olesi oleh bumbu olesannya. Setelah agak kering, lumuri lagi dengan merata menggunakan bumbu oles dan bakar lagi daging ayam sampai matang. anda mampu membuat Ayam percik (bakar) manfaatkan 11 bahan 5 langkah. Berikut langkah-langkah untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam percik (bakar)

  1. Siapkan juga 4 of Bawang Merah.
  2. Siapkan juga 7 of Bawang Putih.
  3. Sediakan 2 cm of Halia.
  4. Persiapkan 3 Batang of Serai.
  5. Siapkan juga 2 of Sudu Besar Cili Giling.
  6. Sediakan of Kunyit debu 1 sudu kecil.
  7. Siapkan juga of Nisan/Gula Melaka 1 keret.
  8. Persiapkan of Garam secukup rasa.
  9. Persiapkan of Cukuprasa 1 sudu kecil.
  10. Siapkan juga of Santan 1cawan + air 1cawan.
  11. Siapkan juga of Ayam.

Mulai dari ayam bakar kecap, ayam bakar Padang, ayam bumbu rujak, sampai ayam bakar madu gaya western. Ada juga resep ayam bakar ekonomis yang bisa dibuat dalam waktu singkat. Ayam percik adalah ayam bakar dengan bumbu khas yang dijadikan lauk istimewa di Kelantan Malaysia. Kalau dulu ayam percik disediakan di majlis majlis kawin tapi kini tiada lagi.

Langkah cara memasak Ayam percik (bakar)

  1. Kisar bawang, halia, serai.
  2. Tumis bahan kisar dan masukkan cili giling, kunyit, nisan, garam dan cukuprasa.
  3. Selepas pecah minyak, ambil beberapa senduk untuk disapu diatas ayam, perap ayam 1-2 jam.
  4. Masukkan santan dan air.
  5. Bakar ayam.

Ayam bakar ini bisa dijadikan menu makan sarapan, makan siang bahkan makan malam. Biasanya ayam bakar disajikan dengan pelengkap lalapan sayur mentah seperti kol, mentimun, kemangi tomat. Setiap kali bulan puasa, mesti ada rasa teringin nak makan ayam percik. Tapi, kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik.

Begitulah pembahasan Ayam percik (bakar) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam percik (bakar)artikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.