'/> Tutorial memasak gampang Ayam Goreng Cili Padi - Resepi Melayu

Tutorial memasak gampang Ayam Goreng Cili Padi

Ayam Goreng Cili Padi ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya adalah gambar tentang Ayam Goreng Cili Padi yang dapat kamu jadikan inspirasi. Gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit. Tumbuk @ kisar semua bawang dan cili padi. (Saya lebih suka tumbuk sebab lebih terasa kemanisan bawang) Panaskan minyak. Resepi ayam goreng cili padi Mila Campak Campak.

Ayam Goreng Cili Padi Guna sahaja kreativiti samada nak guna cili kering atau cili padi atau cili merah. Begitu juga bahan bahan lain yang ingin diguna seperti daging, ayam, makanan laut, ikan bilis dan juga telur. Resep Ayam Goreng Cili Padi favorit. kamu dapat memasak Ayam Goreng Cili Padi memanfaatkan 8 bahan 7 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Goreng Cili Padi

  1. Persiapkan 1/2 of ekor ayam - dipotong kecil.
  2. Persiapkan 8 of biji bawang merah kecil (wajib).
  3. Siapkan juga 4 ulas of bawang putih.
  4. Siapkan juga 8 of tangkai cili padi (nak pedas boleh tambah).
  5. Siapkan juga 1 of sudu kecil garam (untuk perap ayam).
  6. Siapkan juga 2 of sudu kecil serbuk kunyit.
  7. Sediakan 1/2 of sudu kecil garam (untuk cilipadi).
  8. Sediakan of Minyak secukupnya untuk menggoreng dan menumis.

Selamat petang dan Salam jumaat cookers! Well harini sharon nak kongsi resepi yang pertama kali sharon masak😆 Ayam Goreng Cili Padi! sebenarnya tak plan pun nak buat tapi disebabkan cousin ai si andy ni cabar masak ayam goreng cili padi terus ke dapur then. Kalau nak pedas boleh tambahkan cili padi atau boleh juga dikurangkan jika ingin kurang pedas. Bahan-bahan lain juga boleh ditambah atau dikurangkan mengikut selera dan citarasa masing-masing.

Langkah cara membuat Ayam Goreng Cili Padi

  1. Lumurkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing..
  2. Hiris bawang merah kecil dan bawang putih.Tumbuk kasar cili padi bersama garam..
  3. Panaskan sedikit minyak untuk menumis. Masukkan bawang merah dan putih. Masak hingga layu..
  4. Masukkan cili padi tumbuk dan kacau goreng..
  5. Bila dah garing sikit bawang cili, masukkan ayam goreng tadi. Besarkan api dan gaul rata ayam. Bawang cili tadi akan jadi kering dan garing. Boleh tutup api. Siap..
  6. Tips 1 : Garam cukup dalam ayam dan cili padi tadi. Jadi tak perlu tambah lagi masa menumis..
  7. Tips 2 : Mesti guna bawang merah kecil sebab kita nak bawang garing. Kalau guna bawang besar tak jadi garing..

Masukkan carrot, bawang n kacang panjang. CARA MEMASAK: Tongkeng digaul bersama garam, kunyit dan sedikit lada hitam. Tumis bahan-bahan yang ditumbuk sehingga naik bau. Masukkan air asam keping dan juga asam keping yang diracik. Perasakan dengan gula, lada hitam dan light soya sauce.

Begitulah pembahasan Ayam Goreng Cili Padi terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam Goreng Cili Padikonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.