'/> Tutorial memasak gampang Kari ayam tanpa santan - Resepi Melayu

Tutorial memasak gampang Kari ayam tanpa santan

Kari ayam tanpa santan ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya adalah gambar mengenai Kari ayam tanpa santan yang bisa kamu jadikan ide. Cara Masak Kari Ayam Tanpa Santan: Rebus potongan daging ayam dengan air secukupnya, tambahkan tahu dan tunggu sampai setengah matang. Resepi kari tanpa santan ni macam kari mamak la tapi versi mak mertua saya ni lagi sedap. Sebab dia tak rasa terlalu masam macam kari mamak. antara menu yang saya suka masak adalah kari ayam tanpa santan. kenapa tanpa santan? sebab santan tidak baik untuk kesihatan bila dimakan terlalu kerap. tak usah berlama-lama, jom kita layan resepi dibawah ini.

Kari ayam tanpa santan Kari ayam tanpa santan ni juga sedap di makan bersama roti canai, chapati ataupun roti biasa. So apa lagi, jom lah cuba buat sendiri di rumah dan Gini rupanya masak kari ayam tanpa santan. Nanti nak cuba masak la kat rumah, thank you kak share resepi ni. kamu dapat memasak Kari ayam tanpa santan memakai 22 bahan 5 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Kari ayam tanpa santan

  1. Siapkan juga 1 of ekor ayam.
  2. Persiapkan 2 batang of kulit kayu manis.
  3. Sediakan 2 of kuntum bunga lawang.
  4. Sediakan of Bahan A.
  5. Persiapkan 2 inchi of halia.
  6. Sediakan 9 ulas of bawang putih.
  7. Sediakan of Bahan B.
  8. Persiapkan 2 of biji ubi kentang *potong 4.
  9. Siapkan juga 2 of biji tomato* belah 6.
  10. Sediakan 2 of biji bawang merah*Hiris nipis.
  11. Persiapkan 2 of biji cili besar hijau @ merah*potong tengah.
  12. Persiapkan 1 helai of daun pandan*hiris sebesar 1 inchi.
  13. Sediakan 1 of pokok daun bawang*lebihkan pun tak pa lagi sedap *hiris kecil.
  14. Siapkan juga of sepokok kecil daun ketumbar*potong 1 inchi.
  15. Siapkan juga 3 helai of daun kari.
  16. Siapkan juga of Bahagian Rempah.
  17. Siapkan juga 3 of sudu besar membukit serbuk kari.
  18. Persiapkan 1 1/2 of sudu besar membukit serbuk ketumbar.
  19. Siapkan juga 2 of sudu besar serbuk cili *boleh kurangkan kalau tak suka pedas.
  20. Persiapkan 1/2 of sudu besar serbuk kunyit.
  21. Persiapkan of Garam.
  22. Siapkan juga Sedikit of minyak*tak letak pun boleh.

Gulai ayam adalah sejenis masakan ayam, berkuah yang sering dihidangkan bersama nasi. Namun, ia turut sesuai untuk dijamah dengan pelbagai jenis roti, termasuk roti putih, roti mamak, roti tempayan, roti jala, dan roti nan. kari ayam recipi drpd mak. Mudah saja jika ingin makan kari ayam tanpa santan. Sebagian orang terkadang tidak makan masakan mengandungi santan antaranya.

Langkah cara membuat Kari ayam tanpa santan

  1. Tumbuk sehingga lumat halia dan bawang putih. Hiris dan potong kesemua bahan B seperti dalam gambar.
  2. Masukkan ayam dan kesemua bahan kecuali daun bawang,daun ketumbar dan garam.jika terlalu pekat tambah sedikit air. Jangan banyak sebab nanti nak bagi air ayam keluar..
  3. Masak dengan api sederhana selama 15-20 minit sehingga ubi kentang empuk. Kacau setiap 5 minit untuk mengelakkan hangit. Setelah ubi empuk tambahkan air separas ayam atau lebih ikut kehendak atau selera masing masing.masukkan daun ketumbar dan kacau sebentar.perasakan dengan garam.
  4. Akhir sekali masukkan daun bawang tutup dengan tudung periuk masak lagi selama 2 minit.tutup api. siap untuk dihidang..
  5. Selamat mencuba.

Menu Kari Ayam asli negara kita memang bisa disajikan tanpa santan tetapi untuk kali ini, saya ingin menyajikan salah satu resep kari dari negara tetangga yang juga cukup terkenal bukan hanya di negaranya tetapi juga di dunia, yaitu Resep Kari Ayam India dan cara mudah membuatnya. Inilah satu alternatif sehat daripada tongseng pada umumnya. Tongseng, tipikal comfort food dengan rasa yang meresap dan kaya akan bumbu. Cara Memasak Tongseng Ayam Tanpa Santan: Langkah pertama yang bisa anda lakukan terlebih dahulu untuk resep kali ini adalah dengan menuangkan minyak pada waja, kemduian diamkan hingga minyak menjadi panas dan masukkan bumbu halus, beserta dengan irisan bawang merah, bawang. Lagipun kalau tak letak santan kari tak cepat basi.

Begitulah pembahasan Kari ayam tanpa santan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Kari ayam tanpa santanartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.