'/> Panduan membuat praktis Ayam Percik - Resepi Melayu

Panduan membuat praktis Ayam Percik

Ayam Percik ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya adalah gambar tentang Ayam Percik yang bisa kalian jadikan contoh.

Ayam Percik kamu mampu memasak Ayam Percik manfaatkan 16 bahan 6 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Percik

  1. Siapkan juga of Ayam bahagian thigh.
  2. Persiapkan of Bahan Perapan Ayam (ditumbuk halus).
  3. Siapkan juga 3 ulas of bawang putih.
  4. Persiapkan 1 of biji bawang besar.
  5. Sediakan 1/2 of inci halia.
  6. Persiapkan of Garam secukup rasa.
  7. Siapkan juga of Bahan Kuah.
  8. Persiapkan 1 kotak of kecil santan pekat.
  9. Siapkan juga 2 batang of serai dititik.
  10. Persiapkan 1 keping of Asam gelugor.
  11. Sediakan of Halia (dikisar).
  12. Sediakan of Bawang merah (dikisar).
  13. Sediakan 4-6 of tangkai cili kering (dikisar).
  14. Siapkan juga of Lengkuas (dikisar).
  15. Sediakan of Gula Melaka / gula nisan.
  16. Persiapkan of Garam secukup rasa.

Langkah cara memasak Ayam Percik

  1. Tumbuk bahan perapan: bawang merah, bawang putih, halia dan garam sehingga lumat. Kemudian, bahan ini diperap dengan ayam yang telah dibersihkan selama lebih kurang 30 minit..
  2. Untuk bahan kuah, kisar bahan yang diperlukan seperti halia, bawang merah, cili kering dan lengkuas dengan secawan air..
  3. Masukkan santan, bahan yang telah dikisar dengan air, serai, asam keping, gula melaka, garam secukup rasa ke dalam periuk. Kacau dan gaul dengan api sederhana. Kuah dikacau sehingga pekat dan tutup api..
  4. Untuk ayam, saya gunakan air fryer untuk membakar ayam. Boleh juga bakar menggunakan magic pan atau kukus perapan ayam hingga masak. (Air Fryer : suhu 190 darjah, masa 25 minit) (terbalikkan ayam dan tambah 175 darjah, masa 15 minit).
  5. Setelah ayam masak, masukkan ayam ke dalam kuah yang telah dimasak tadi. Siram ayam dengan kuah dalam 5 minit..
  6. Siap dan boleh hidangkan..

Begitulah pembahasan Ayam Percik terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam Percikartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.