'/> Resep gampang Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad) - Resepi Melayu

Resep gampang Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad)

Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad) ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya adalah gambar mengenai Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad) yang bisa kamu jadikan wawasan.

Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad) anda mampu membuat Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad) menggunakan 20 bahan 9 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Ingredients of Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad)

  1. Sediakan of Ayam 1/2 ekor (dipotong dadu kecil).
  2. Persiapkan of Bawang Merah Besar 1 biji.
  3. Siapkan juga 5 ulas of Bawang Putih.
  4. Siapkan juga of Halia 1 inci.
  5. Sediakan of Cilk Kering 15 tangkai.
  6. Siapkan juga 1 batang of Serai.
  7. Siapkan juga of Sos Cili 1 sb.
  8. Sediakan of Sos Tomato1 sb.
  9. Persiapkan of Sos Tiram 1 sb.
  10. Sediakan of Bawang Holand 1 biji (dihiris bulat).
  11. Sediakan of Cili Api 10 biji (buang tangkai).
  12. Sediakan of Saderi 1 batang (dihiris).
  13. Sediakan of Bunga Kubis Putih 2 biji kecil (dihiris).
  14. Persiapkan of Kacang Buncis 5 batang (dihiris kasar).
  15. Persiapkan of Lobak Merah 1/2 biji (dihiris kasar).
  16. Persiapkan of Jagung Kecil 2 - 3 biji (dihiris kasar).
  17. Siapkan juga Daun of Limau Purut 3 helai (dibelah dua).
  18. Sediakan of Garam.
  19. Siapkan juga of Gula.
  20. Sediakan of Ajinomoto.

Intruksi cara memasak Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad)

  1. Sediakan bahan-bahan..
  2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga separuh masak.Kemudian Ketepikan..
  3. Kisar pula bahan B (bawang merah, bawang putih, halia dan cili kering). Kecuali serai..
  4. Dengan menggunakan minyak lebihan goreng ayam tadi.Tumis bahan kisar dan juga serai hingga garing..
  5. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Gaul sebati..
  6. Masukkan semula ayam yang telah digoreng tadi, bawang holand, cili api, saderi, bunga kubis putih, kacang buncis, lobak merah, jagung kecil dan daun limau purut.Gaul sebati..
  7. Kemudian masukkan pula sedikit air dan biarkan masak hingga mendidih..
  8. Akhir sekali perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto..
  9. Sedia untuk dihidang..

Begitulah pembahasan Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Paprik Ayam ala Thai (IG & FB : Resepi Dapur Kak Nad)konten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.