'/> Resep praktis Ayam Goreng Rangup - Resepi Melayu

Resep praktis Ayam Goreng Rangup

Ayam Goreng Rangup ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya adalah gambar tentang Ayam Goreng Rangup yang dapat sobat jadikan wawasan. Jadi walaupun dah disediakan kari ikan dan sambal tumis udang, saya rasa perlu di masak satu lauk berasaskan ayam. Hari ini kami nak berikan resepi ayam goreng berempah berperisa best,rangup dan sangat sesuai nak dimakan dengan nasi putih atau nasi minyak. Ayam goreng berempah - hanya sepinggan nasi yang diperlukan!

Ayam Goreng Rangup Kaedah ini untuk mendapatkan ayam goreng yang rangup tapi berjus didalam. Untuk dapatkan serat yang garing, bila dah siap goreng semua ayam, ambilserdak-serdak yang tinggal dan goreng dengan api sederhana. Masa tengah goreng tu, kacau-kacauserdak supaya tidak bergumpal atau berketul. kamu sanggup membuat Ayam Goreng Rangup memanfaatkan 4 bahan 3 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Goreng Rangup

  1. Siapkan juga 6-8 of ketul ayam yang telah di bersihkan.
  2. Persiapkan 1 of peket tepung ayam goreng rangup bestari (saya guna yang asli).
  3. Siapkan juga 1/2 cawan of air.
  4. Siapkan juga 2 cawan of minyak masak.

Bila dah garing, angkat, tos dan tabur pada ayam goreng tadi. Oleh itu, kami hadirkan resepi ayam goreng mamak yang sedap, rangup dan confirm teman, kerabat dan keluarga anda akan menyukainya! Mulai hari ini, anda dan keluarga tidak perlu lagi pergi kedai mamak setakat beli ayam goreng saja. Jika guna tepung pekat, ayam lagi rangup.

Intruksi cara memasak Ayam Goreng Rangup

  1. Campurkan 3-4 sudu tepung ayam goreng bestari dengan air. Kacau sebati jangan cair sangat atau pekat sangat. Gaul dengan ayam dan biarkan dalam 30 minit..
  2. Kemudian letak dalam 1/2 peket tepung ayam bestari dalam bekas. Kalau ayam banyak letak lebih. Amik ayam yang di perap tadi dan gaulkan hingga rata seluruh ayam..
  3. Panaskan minyak. Kemudian masukkan ayam yang di gaul tepung tadi dan goreng hingga kekuningan atau betul2 masak. Dah siap. Boleh di makan dengan sos cili atau di makan dengan nasi panas2. Selamat mencuba! 😊.

Celupkan ayam ke dalam bancuhan tepung basah. Jangan perap lama kerana nanti keras. Kemudian gaulkan dalam tepung kering hingga rata. Campurkan * telur,kunyit dan garam dan gaul dgn ayam Che Nom akan sediakan Dakganjeong atau Ayam Goreng Korea yang bersalut dengan sos istimewa. Sos yang kedua pula ialah pilihan resepi kalau kita tak menggunakan gochujang.

Begitulah pembahasan Ayam Goreng Rangup terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Goreng Ranguppostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.