'/> Cara memasak praktis Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau - Resepi Melayu

Cara memasak praktis Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau

Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya adalah gambar tentang Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau yang bisa kalian jadikan ide. Kaedahnya dah lama dah kak bell nak masak ayam dalam freezer tu. So harini, nak share resepi masakan ayam masak sambal hijau. Resepinya pun mudah sebab tak guna banyak bahan.

Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau Maklumlah lebih jimat menggunakan cili kering. Harga cili merah hidup sekarang memang sangat mahal. Saya dicadangkan mencuba memasak Sambal Tumis Ikan Bilis dengan menggunakan cili merah hidup yang memberikan rasa yang sangat sedap dan berbeza dengan cili kering. anda bisa membuat Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau pakai 17 bahan 2 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau

  1. Sediakan of Bahan Untuk Ayam.
  2. Persiapkan 1 of ekor ayam dipotong 12.
  3. Persiapkan 1 sudu teh of serbuk kunyit.
  4. Persiapkan 1/2 sudu teh of garam.
  5. Sediakan 1/2 sudu teh of gula.
  6. Sediakan 4 sudu makan of kicap manis.
  7. Siapkan juga 1 sudu teh of serbuk lada sulah.
  8. Sediakan 5 sudu makan of minyak (anggaran, ikut saiz kuali).
  9. Sediakan of Bahan Untuk Sambal.
  10. Siapkan juga 20 of biji cili api hijau.
  11. Sediakan 1 of labu bawang besar.
  12. Persiapkan 3 ulas of bawang putih.
  13. Sediakan 1/2 of inci halia.
  14. Sediakan 1 of biji tomato dibuang biji dan dihiris nipis.
  15. Persiapkan 1/2 sudu teh of garam.
  16. Persiapkan 1/2 sudu teh of gula.
  17. Persiapkan 3 sudu makan of minyak.

Bahan bahan dan cara penyediaannya adalah sama. Cara Memasak Ayam Masak Sambal Hijau. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan sedikit garam. Kemudian goreng ayam hingga masak atau hampir masak.

Intruksi cara memasak Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau

  1. Ayam Goreng Kicap - Lumurkan semua bahan kecuali minyak. Perap lebih kurang 1/2 jam, atau lebih lama, lagi sedap. Panaskan minyak. Seeloknya guna kuali tahan lekat. Tak perlu minyak yang banyak. Masukkan ayam, goreng dengan api perlahan. Tutup kuali supaya masak sekata..
  2. Untuk Sambal - Tumbuk cili, bawang besar, bawang putih dan halia. Panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk. Masak hingga garing. Tambah tomato dan perasakan garam dan gula. Siap..

Kemudian angkat dan ketepikan ayam tersebut. Ambil kuali lain dan panaskan minyak. Tumis bahan kisar dan serai yang dititik sehingga kekuningan, berbau wangi dan pecah minyak. Dah nampak sambal pecah minyak, masukkn ayam yang dah goreng. Disebabkan meks dah kurang rajin nak buat byk jenis lauk, so meks potong kentang mcm potato wedges, lepas tu goreng.

Begitulah pembahasan Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijau terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam Goreng Kicap dan Sambal Cili Api Hijaupostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.