Panduan membuat praktis Ayam Bakar ala2 Satay 🍗
Ayam Bakar ala2 Satay 🍗 ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Next adalah gambar tentang Ayam Bakar ala2 Satay 🍗 yang bisa kalian jadikan wawasan. Kisar semua bahan kecuali ayam dan madu. Tuang bahan kisar ke dalam bekas yang berisi ayam dan sebatikan. Bagi anda yang nak cuba buat sate yang sedap dan mudah, resipi perkongsian saudari Zahiza Asfar nib oleh dicuba.
Ayam bakar atau ayam panggang merupakan hidangan yang cukup terkenal di Malaysia dan Indonesia. Bukan sahaja mudah dan senang disediakan malahan bahan-bahannya pun mudah didapati di pasar raya. There are many recipes of ayam bakar, among the popular ones are Padang-style ayam bakar, Ayam Percik and Ayam Golek from Malaysia, ayam bakar Taliwang of Lombok island, Sundanese bakakak hayam, and Javanese ayam bakar bumbu rujak (grilled spicy coconut chicken). anda dapat membuat Ayam Bakar ala2 Satay 🍗 pakai 15 bahan 5 langkah. Berikut langkah-langkah untuk membuatnya.
Ingredients of Ayam Bakar ala2 Satay 🍗
- Siapkan juga of Bahan Kisar - Perap.
- Siapkan juga 2 of labu bawang besar.
- Siapkan juga 7 ulas of bawang putih.
- Siapkan juga 2 1/2 of inci halia.
- Sediakan 2 1/2 of inci lengkuas.
- Persiapkan 2 of sudu besar jintan manis.
- Persiapkan 2 of sudu besar jintan putih.
- Persiapkan 3 batang of serai.
- Sediakan of Serbuk kunyit.
- Sediakan 4 of sudu besar gula.
- Persiapkan of Garam secukup rasa.
- Persiapkan of Bahan Lain.
- Persiapkan 1 of ekor ayam.
- Persiapkan 1 batang of serai - diketuk (untuk percik).
- Siapkan juga of Minyak + bahan kisar - percik.
Usually, the chicken is marinated with mixture of spice pastes, sometimes kecap manis (sweet soy sauce), and then grilled. Alhamdulillah first time buat satay dan kuah kacang untuk tetamu datang beraya malam ni. Sebab teringin nak gigit and tarik dari lidi tu, cucuk timun, nasi impit cicah dalam kuah kacang pakai lidi, kita pun buatlah sendiri. Tapi ni satay 'derhaka' namanya, sebab masuk oven je.
Intruksi cara memasak Ayam Bakar ala2 Satay 🍗
- Kisarkan bahan perap. Tapis air untuk kisar bahan selebihnya. (Gunakan air tapisan yg sama untuk mendapatkan tekstur yang pekat) - bahannya jangan dibuang : bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, jintan manis, jintan putih.
- Kisar bahan seterusnya menggunakan air perahan yang sama : serai, serbuk kunyit, gula, garam.
- Tuangkan bahan yg telah dikisar keatas ayam dan perap selama beberapa jam. (Lagi lama perap lagi sedap, supaya air meresap kedalam ayam).
- Selepas beberapa jam diperap. Sediakan bahan untuk membakar ayam dan bahan untuk percik. Susun ayam rapat2 atas pemanggang supaya ayam tidak jatuh ke bara api..
- Bakar ayam sehingga masak dan selamat menjamu selera..
Sate Ayam Madura - Chicken Satay with Peanut Sauce How do you cook sate/satay? Whether you are buying satay from street vendors or from a restaurant, your sate/satay will always be cooked with a charcoal grill. Of course, that is also the best way to prepare satay at home, especially during summer months when the weather is just perfect for some outdoor grilling. Sate dibuat daripada kepingan daging yang dicucuk pada lidi kelapa/buluh dan dibakar menggunakan api arang. Terdapat pelbagai macam jenis sate seperti : sate arnab, sate hati, sate pedal, sate perut, sate ikan, sate lembu dan sate ayam.
Begitulah pembahasan Ayam Bakar ala2 Satay 🍗 terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Bakar ala2 Satay 🍗konten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com