'/> Resep praktis Nasi Beriani Ayam Sambal Merah - Resepi Melayu

Resep praktis Nasi Beriani Ayam Sambal Merah

Nasi Beriani Ayam Sambal Merah ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya merupakan gambar seputar Nasi Beriani Ayam Sambal Merah yang bisa sobat jadikan inspirasi.

Nasi Beriani Ayam Sambal Merah kamu mampu memasak Nasi Beriani Ayam Sambal Merah memanfaatkan 59 bahan 12 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Nasi Beriani Ayam Sambal Merah

  1. Siapkan juga 3 cawan of beras basmathi [rendam 1jam & toskan].
  2. Sediakan 1/2 cawan of susu cair.
  3. Siapkan juga 1 1/2 cawan of air biasa [atau sukat air ikut keperluan].
  4. Persiapkan 1 batang of kulit kayu manis.
  5. Sediakan 1 of kuntum bunga lawang.
  6. Sediakan 1 helai of daun pandan [disimpul].
  7. Siapkan juga 2 of biji bawang merah - dihiris.
  8. Sediakan 2 ulas of bawang putih - dihiris.
  9. Siapkan juga 2 of inci halia dihiris halus.
  10. Siapkan juga 2 sudu makan of mentega.
  11. Persiapkan 1 sudu makan of minyak sapi.
  12. Siapkan juga 2 sudu makan of minyak masak.
  13. Persiapkan 2 of sudu besar rempah nasi beriani dibancuh dengan air.
  14. Persiapkan 1 of kiub ayam.
  15. Persiapkan 1 sudu makan of kismis.
  16. Persiapkan 1 sudu makan of biji gajus.
  17. Sediakan of Bahan untuk pes :.
  18. Sediakan 1 of biji bawang besar **.
  19. Siapkan juga 3 ulas of bawang putih **.
  20. Sediakan 2 of inci halia **.
  21. Siapkan juga of Sediakan pewarna makanan : oren dan kuning.
  22. Siapkan juga of Untuk ayam sambal merah :.
  23. Persiapkan 1 of ekor ayam - potong ikut citarasa.
  24. Persiapkan 5 of biji cabai merah **.
  25. Persiapkan 5 of biji cili kering **.
  26. Siapkan juga 1 of biji tomato **.
  27. Siapkan juga 3 of biji bawang besar **.
  28. Siapkan juga 5 ulas of bawang putih **.
  29. Persiapkan 1/2 of inci halia **.
  30. Siapkan juga 1 batang of serai diketuk.
  31. Sediakan 1 of mangkuk sos cili.
  32. Siapkan juga 1/2 of mangkuk sos tomato.
  33. Siapkan juga 2 sudu makan of sos tiram.
  34. Siapkan juga 1 sudu makan of gula merah.
  35. Persiapkan 1 sudu makan of serbuk maggi cukup rasa [guna ikut keperluan].
  36. Siapkan juga 1/2 cawan of minyak untuk menumis [atau agak2 sendiri].
  37. Sediakan 1 of biji bawang besar dipotong bulat.
  38. Persiapkan of Untuk kuah dalcha :.
  39. Sediakan 1 cawan of kacang dhal.
  40. Sediakan 1 of paket kecil serbuk kari daging - dibancuh dengan air.
  41. Siapkan juga 5 ulas of bawang putih **.
  42. Siapkan juga 1 of inci halia **.
  43. Siapkan juga 1 ulas of bawang besar **.
  44. Siapkan juga 2 ulas of bawang merah **.
  45. Persiapkan 1 sudu makan of serbuk cili.
  46. Sediakan 2 of tangkai daun kari.
  47. Sediakan 2 of biji buah pelaga.
  48. Persiapkan 1 batang of kulit kayu manis.
  49. Sediakan 1 of kuntum bunga lawang.
  50. Sediakan 1 of mangkuk Kaki & tengkuk ayam [jika nak letak].
  51. Sediakan 2 of biji ubi kentang - dipotong.
  52. Sediakan 1 batang of carrot - dipotong.
  53. Sediakan 2 of biji terung bulat/panjang - dipotong.
  54. Siapkan juga 1 of mangkuk kacang panjang - dipotong.
  55. Persiapkan 2 keping of asam keping.
  56. Sediakan 1 kotak of santan.
  57. Sediakan of Untuk pelengkap :.
  58. Siapkan juga of Jelatah [campuran timun, nanas, bawang, cabai merah].
  59. Persiapkan of Keropok Papadom.

Intruksi cara membuat Nasi Beriani Ayam Sambal Merah

  1. 1. Sediakan rice cooker, masukkan beras, daun pandan, susu cair dan air secukupnya serta kiub ayam, kismis dan biji gajus 2. Dalam kuali panaskan mentega, minyak sapi dan minyak masak, tumis bahan hirisan bersama kulit kayu manis & bunga lawang hingga bawang layu.
  2. 3. Masukkan rempah nasi beriani tumis hingga pecah minyak dan naik aroma, terus tuang ke dalam periuk beras basmathi tadi 4. Tekan suiz biarkan nasi beriani masak cantik. Apabila nasi elok kering, titiskan beberapa titis warna makanan, aduk rata guna senduk. Siap.
  3. Untuk ayam sambal merah : 1. Ayam cuci bersih digaul bersama dengan garam dan kunyit, goreng separa masak, ketepikan.
  4. 2. Bahan bertanda (**) dikisar terlebih dahulu.
  5. 3. Dalam kuali panaskan minyak, tumis serai dahulu hingga naik aroma, kemudian masukkan bahan kisar tumis hingga pecah minyak 4. Masukkan semua jenis sos, gula merah, serbuk maggi cukup rasa serta ayam, gaul rata. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat.
  6. 5. Jika kering masukkan sedikit air panas biarkan ayam masak sepenuhnya. Akhir sekali semua sudah cukup rasa, tutup api. Siap.
  7. Untuk kuah dalcha : 1. Cuci bersih dan masak/rebus kacang dhal dengan sedikit garam di dalam periuk hingga agak lembut lebih kurang 20 minit 2. Bila kacang sudah lembut, padamkan api dan ketepikan.
  8. 3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang bersama daun kari sehingga naik bau.
  9. 3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang bersama daun kari sehingga naik bau.
  10. 4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi dan masukkan serbuk kari dan kacau sehingga pecah minyak 5. Masukkan santan dan kacau perlahan dengan api sederhana.
  11. 6. Masukkan asam keping, kacang dhal, kaki dan tengkuk ayam, seterusnya masuk ubi kentang dan lobak merah. Lebih kurang 10 minit,masukkan terung.
  12. 7. Tambah sedikit air ikut keperluan atau sehingga menutupi sayur 8. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan perasakan dengan serbuk maggi cukup rasa. Siap.

Begitulah pembahasan Nasi Beriani Ayam Sambal Merah terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Nasi Beriani Ayam Sambal Merahpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.