'/> Tutorial memasak praktis Ayam Masak Merah Kenduri - Resepi Melayu

Tutorial memasak praktis Ayam Masak Merah Kenduri

Ayam Masak Merah Kenduri ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Ayam Masak Merah Kenduri yang dapat Anda jadikan ide. Resepi Ayam Masak Merah ala Kenduri yang sangat sedap dan anda harus mencubanya. Dalam video kali ini DB nak kongsikan cara membuat Ayam Masak Merah macam dekat kenduri kahwin yang sedap. Resepi Ayam Masak Merah yang ini diambil dari blog Ana Suzana yang dipelajari dari ayahnya yang merupakan seorang tukang masak bagi majlis kenduri kawin yang tersohor di kampung beliau.

Ayam Masak Merah Kenduri Pernah makan ayam masak merah yang power? Yang biasanya mungkin banyak, tapi nak cari yang sedap bukan mudah bukan? Lauk Ayam Masak Merah macam yang kita selalu makan di majlis kenduri kahwin tu nampak sedap kan? kamu mampu memasak Ayam Masak Merah Kenduri memakai 11 bahan 9 langkah. Berikut langkah-langkah untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Masak Merah Kenduri

  1. Persiapkan of Bahagian ayam.
  2. Sediakan of Ayam sebelah, potong saiz sederhana.
  3. Sediakan of Garam.
  4. Persiapkan of Serbuk kunyit.
  5. Siapkan juga of Bahagian sambal.
  6. Persiapkan 3 ulas of bawang merah*.
  7. Persiapkan 2 ulas of bawang putih*.
  8. Sediakan 2 of inch halia*.
  9. Siapkan juga 10 of biji lada kering*.
  10. Persiapkan 1 of biji bawang holland.
  11. Persiapkan Sedikit of air asam jawa/asam keping.

Seterusnya masukkan air asam jawa dan air. Jumlah air bergantung pada kepekatan kuah yang anda nak. Jom kita Cuba resepi mudah buat ayam masak merah ala kenduri ni! Yang pasti, semua bahan kena bahan segar ye, termasuk ayam!

Langkah cara membuat Ayam Masak Merah Kenduri

  1. Ayam seekor diambil sebelah, potong saiz sederhana besar..
  2. Lumur kan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng sekejap, bagi separuh masak..
  3. Untuk sambal, kisar bahan-bahan yang bertanda *. Bawang merah, bawang putih, halia, cili kering..
  4. Potong bwg besar..
  5. Tumis bahan kisar sampai pecah minyak. Minyak untuk menumis boleh guna minyak untuk goreng ayam tadi. Lagi sedap. Sbb dah ada rasa ayam..
  6. Bila bahan tumis dah pecah minyak, masukkn gula, kacau. Masukakn asam keping atau pes asam jawa 1 sudu kecil. Masukkan sedikit garam..
  7. Masukkan 1 sudu besar sos tomato dan sos tiram..
  8. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi bersama bawang besar. Biar sekejap dalam 5 minit, tutup api. Siap dah ayam masak merah merah kenduri kita!.
  9. Tips: jumlah minyak dalam kuali dan jumlah bahan kisar kenalah by ratio. 1 cawan bahan kisar : 1/2 cawan minyak..

Kami deliver sampai depan rumah anda! Resepi Ayam Masak Merah Simple. saat juadah berbuka puasa atau kenduri bekahwin resepi ini sangat menjadi kegemaran rakyat malaysia untuk dihidangkan. seperti yang kita tahu ayam adalah menu paling popular di dunia kerana dimana-mana negara pasti memiliki menu ini. Ayam masak merah is a Malaysian traditional dish. This literally means chicken "cooked-red" in English. It is a casserole of chicken pieces in dried chillies sambal.

Begitulah pembahasan Ayam Masak Merah Kenduri terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Masak Merah Kenduriartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.