'/> Resep gampang Ikan percik - Resepi Melayu

Resep gampang Ikan percik

Ikan percik ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Seterusnya merupakan gambar seputar Ikan percik yang bisa kamu jadikan inspirasi. Sebelum ni saya dah pernah buat ayam percik. Saya guna ikan kembung untuk buat percik ni. Boleh juga guna ikan lain ikut kegemaran.

Ikan percik Spoon the sauce over the fish and serve with white rice. When I saw Cik Manggis' Ikan Bakar it made me very hungry especially the sight of the saucer of budu with lime, chillies and tempoyak. Do you know that I haven't had budu for the longest time? kamu mampu memasak Ikan percik memakai 19 bahan 5 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Ikan percik

  1. Persiapkan of Ikan.
  2. Sediakan 4 of ekor ikan selar.
  3. Sediakan of Kunyit.
  4. Sediakan of Garam.
  5. Persiapkan of Cili kisar.
  6. Sediakan of Segenggam cili kering.
  7. Siapkan juga 2 of biji bawang besar.
  8. Persiapkan of Kuah percik.
  9. Siapkan juga 1 of biji bawang besar.
  10. Siapkan juga 3 ulas of bawang putih.
  11. Persiapkan 2 batang of serai.
  12. Sediakan 1/2 of inci halia.
  13. Persiapkan 3 sudu makan of cili kisar.
  14. Siapkan juga 1 cawan of santan.
  15. Siapkan juga 2 keping of asam keping.
  16. Sediakan 1/2 sudu teh of serbuk kunyit.
  17. Sediakan 1/4 of Gula nise.
  18. Persiapkan 1/2 sudu teh of garam.
  19. Sediakan 2 sudu makan of Tepung Beras dicampur air.

Saya memang suka lauk percik ni, tak kiralah ikan percik atau pun ayam percik. Saya suka juga percik versi Kelantan yang berwarna putih, tapi tak pernah lagi masak. Resepi ikan percik sedap dan simple ada bermacam versi dan style. Cara orang Terengganu, Kelantan, utara dan Johor agak berbeza dari segi bahan-bahan yang dicampurkan untuk.

Intruksi cara membuat Ikan percik

  1. Bersihkan ikan, letakkan kunyit dan garam. Kemudian bakar atas pan.
  2. Untuk cili kisar. Segenggam cili kisar, digunting dan rebus. Kemudian sejukkan dan kisar dengan bawang. Untuk kuah percik, hanya ambil 3sudu kisar sahaja..
  3. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, serai dan sedikit air. Kisar halus. Masukkan bahan kisar, 3sudu makan cili kisar, santan dan sedikit serbuk kunyit. Jika nak pedas, boleh tambah cili kisar lagi..
  4. Masak seketika dengan api perlahan. Masukkan gula kerek, asam keping. Kemudian masukkan 2sudu tepung Beras yang sudah dicampur air kedalam kuali untuk memekatkan kuah..
  5. Bila ikan dah masak, kuah pun dah masak, saya tuangkan kuah kedalam pan untuk bagi ikan sebati dengan kuah. Akhir sekali, baru saya masukkan garam. Dan boleh hidang..

Lain orang lain cara membuat resipi yang satu ini. Hari ini min kongsikan resipi oleh Cikgu Afy. Menurut Cikgu Afy, dia menuntut resepi ni bersila betul-betul depan. Jika pergi bazar ramadan, lauk ikan atau ayam percik antara bazar yang sering dikerumun oleh orang ramai. Namun tak bermakna bulan puasa tahun ni kita tak boleh merasa lauk yang popular di negeri.

Begitulah pembahasan Ikan percik terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ikan percikkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.