'/> Step by step membuat gampang Ayam Bakar Moist Sedap - Resepi Melayu

Step by step membuat gampang Ayam Bakar Moist Sedap

Ayam Bakar Moist Sedap ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar mengenai Ayam Bakar Moist Sedap yang bisa kamu jadikan contoh. Ayam bakar atau panggang persis sajian restoran mahal ni nampak mudah dan senang disediakan. Bahan-bahannya pun ada dijual di pasaraya. Bagi anda yang nak cuba sajikan hidangan ini buat keluarga, resipi perkongsian Puan Salimah Olie ini adalah yang terbaik untuk dicuba.

Ayam Bakar Moist Sedap Diperap dengan bahan-bahan tradisi masakan Melayu seperti daun kunyit, serai, bawang merah, halia, kunyit hidup, cili kisar, rempah kari, dan asam jawa, ayam bakar ini cukup sedap dan memang lain daripada yang lain. Walaupun menu ni bako-bako namun ayam bakar ni tetap sedap. Tapi kalau ikutkan selera pilihan, Nina lebih sukakan Ayam Bakar Satay Style Nina. anda sanggup membuat Ayam Bakar Moist Sedap pakai 26 bahan 3 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Bakar Moist Sedap

  1. Persiapkan 1/2 of Ekor Ayam dipotong kecil.
  2. Siapkan juga 1 of inci kunyit hidup.
  3. Siapkan juga 1 of inci halia.
  4. Persiapkan 10 of biji cili kering - rendam dengan air panas sekejap.
  5. Sediakan 3 ulas of bawang putih.
  6. Sediakan 1 of labu bawang besar kuning.
  7. Siapkan juga of Blender semua bahan bertanda *.
  8. Sediakan of Selepas itu masukkan bahan blender ke dalam mangkuk dan gaul dgn.
  9. Sediakan 2 of sudu besar madu.
  10. Persiapkan 2 of sudu besar air perahan lemon.
  11. Persiapkan 1/2 of sudu besar gula melaka hancur.
  12. Siapkan juga 1/2 of sudu besar gula pasir.
  13. Siapkan juga 1/2 of sudu besar garam @ secukup rasa.
  14. Siapkan juga 1 of sudu kecil serbuk lada hitam.
  15. Persiapkan 1/2 of sudu besar mix herba.
  16. Persiapkan of Gaul semua bahan dan perap ayam lebih kurang 3 jam.
  17. Sediakan of Bakar ayam dlm kuali tidak melekat @ air frayer hingga masak.
  18. Sediakan of Bahan pencicah:.
  19. Siapkan juga 1 of biji bawang besar potong dadu.
  20. Siapkan juga 1 of biji tomato potong dadu.
  21. Sediakan 5 of biji cili padi ketuk.
  22. Siapkan juga 1 of sudu air perahan limau nipis.
  23. Sediakan 1 of sudu kecil garam @ secukupnya.
  24. Sediakan 1 of sudu besar gula @ secukupnya.
  25. Sediakan 1 of senduk nasi asam jawa dan dikacau dgan 1 cwn air panas. Tapis.
  26. Sediakan of Kacau sebati.

Ianya disalut ngan aluminium foil dulu dan kemudian dibakar dalam oven. Dan sampai dalam isi rasa rempah ratus yang kita perap tu. Langkah ini boleh diabaikan tetapi kalau buat akan bertambah sedap, moist dan lembut ayamnya. Tapi kalau korang suka, boleh je tambah bawang atau madu.

Intruksi cara memasak Ayam Bakar Moist Sedap

  1. Ayam dibakar dengan api yg besar... Air ayam kering... Balikkan ayam... Dah perang boleh diangkat..
  2. Campurkan semua bahan pencicah... Kacau dan rasa..
  3. Angkat dan boleh dihidangkan dengan nasi @ boleh juga dimakan bersama nasi mentega..

Masukkan dalam bekas besar semua bahan perapan di atas dan kacau rata. Ayam bakar madu ni warna merah sebab guna serbuk cili. Masukkan ayam yang telah digaul sebati tadi ke dalam bekas plastik atau Tupperware bertutup. Boleh juga gunakan zipper beg yang bersesuaian saiz. Lagi lama ayam diperap lagi bertambah sedap.

Begitulah pembahasan Ayam Bakar Moist Sedap terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Ayam Bakar Moist Sedapartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.