Panduan membuat praktis Peha Ayam Percik Kelantan
Peha Ayam Percik Kelantan ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya merupakan gambar tentang Peha Ayam Percik Kelantan yang dapat kalian jadikan wawasan.
kamu dapat memasak Peha Ayam Percik Kelantan manfaatkan 16 bahan 9 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.
Ingredients of Peha Ayam Percik Kelantan
- Siapkan juga of Bahan A:.
- Sediakan 6 of ketul peha ayam saiz besar (bahagian lain pun boleh).
- Siapkan juga 3 of biji bawang merah.
- Sediakan 1 of inci halia.
- Sediakan 1 camca of teh garam gunung.
- Sediakan of Bahan B:.
- Persiapkan 2 kotak of kecil santan (UHT Ayam Brand).
- Sediakan 1 batang of serai (saiz besar)diketuk.
- Siapkan juga 1 keping of asam gelugur.
- Siapkan juga 1 1/2 camca of teh garam gunung (Saji).
- Sediakan 2 camca of besar gula perang (Better Brown CSR).
- Persiapkan 1 camca of teh rata tepung beras dibancuh dengan 2 camb air.
- Persiapkan 3/4-1 cawan of metrik air.
- Persiapkan 6 ulas of bawang merah.
- Sediakan 2 of inci halia.
- Siapkan juga 1 camca of besar penuh serbuk lada (Faiza).
Intruksi cara memasak Peha Ayam Percik Kelantan
- Siapkan bahan A.Tumbuk bawang merah,halia dan garam gunung hingga halus.Lumur ke seluruh paha ayam,perap selama 1 jam.Ketepikan..
- Siapkan bahan B.Kisar bawang merah,halia,serbuk lada dengan 3/4 cawan air hingga halus..
- Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk.Masukkan santan,asam gelugur,garam gunung,gula perang,bancuhan tepung beras dan serai..
- Sentiasa kacau kuah percik hingga menggelegak supaya santan tidak berketul.Seimbangkan rasa.Tutup api..
- Panaskan kuali non stick.Bakar ayam dengan kuali bertutup.Panggang hingga berubah warna di kedua-dua bahagian..
- Ambil satu senduk kuah percik,siram ke atas paha ayam,panggang lagi dengan kuali tertutup..
- Buka penutup kuali,balikkan peha ayam,siram dengan kuah percik,tutup kuali..
- Ulangi proses sehingga ayam masak sepenuhnya dan kuah percik berbaki 1/4 bahagian..
- Panaskan baki kuah percik hingga sedikit pekat,semasa menghidang curahkan kuah ke atas peha ayam tadi..
Begitulah pembahasan Peha Ayam Percik Kelantan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Peha Ayam Percik Kelantanpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com