'/> Tutorial membuat praktis Gulai Ayam Versi Terengganu - Resepi Melayu

Tutorial membuat praktis Gulai Ayam Versi Terengganu

Gulai Ayam Versi Terengganu ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Seterusnya adalah gambar mengenai Gulai Ayam Versi Terengganu yang bisa Anda jadikan inspirasi.

Gulai Ayam Versi Terengganu anda dapat membuat Gulai Ayam Versi Terengganu mengfungsikan 24 bahan 2 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Gulai Ayam Versi Terengganu

  1. Siapkan juga of ❤ 1/2 ekor ayam.
  2. Persiapkan of di potong..gaul dgn 1 sudu teh serb.kunyit & 1/2 sudu teh garam.
  3. Siapkan juga of ❤ 1 btg kulit kayu manis.
  4. Sediakan of ❤ 4 biji bunga cengkih.
  5. Sediakan of ❤ 2 biji pelaga.
  6. Sediakan of ❤ 1 kuntum bunga lawang.
  7. Siapkan juga of ❤ 4 biji bawang merah*.
  8. Siapkan juga of ❤ 3 ulas bawang putih*.
  9. Persiapkan of ❤ 1 inci halia*.
  10. Siapkan juga of ❤ 1/2 inci lengkuas*.
  11. Siapkan juga of ❤ 1/2 inci kunyit*.
  12. Persiapkan of (bhn2 bertanda * di tumbuk/blend..saya tumbuk saja..).
  13. Persiapkan of ❤ 1-2 sudu bsr cili kering blend.
  14. Persiapkan of ❤ 3/4 cwn rempah gulai cap bunga rose#.
  15. Sediakan of ❤ 1 sudu teh rempah masak cap bunga rose#.
  16. Persiapkan of ❤ 1 sudu bsr kerisik#.
  17. Siapkan juga of (bhn2 bertanda # di kacau dgn sedikit air).
  18. Persiapkan of ❤ 2 sudu bsr air asam jawa.
  19. Persiapkan of ❤ 1 1/2 cwn santan pekat.
  20. Sediakan of ❤ 2 cwn air.
  21. Persiapkan of ❤ 2 biji ubi kentang -di potong kecil.
  22. Persiapkan of ❤ 1/3 ketul gula melaka.
  23. Persiapkan of ❤ 1 sudu teh garam @ secukup rasa.
  24. Siapkan juga of ❤ 1 sudu bsr gula pasir @ secukup rasa.

Langkah cara membuat Gulai Ayam Versi Terengganu

  1. Goreng ayam hingga setengah masak. Ketepikan dulu. Di dlm periuk, panaskan 4 sudu bsr minyak, tumis 4 sekawan iaitu kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga & bunga lawang bersama bhn2 tumbuk & cili kering blend. Biar masak seketika. Kemudian, masukkan rempah2 & kerisik yg di satukan bersama serta air asam jawa. Kacau hingga pecah minyak..
  2. Masukkan santan & air. Kacau sentiasa hingga mendidih. Masukkan ayam & masak hingga ayam lembut. Akhir sekali, masukkan kentang, gula melaka, gula pasir & garam. Kacau sekali skala hingga kentang empuk & kuah sedikit pekat.

Begitulah pembahasan Gulai Ayam Versi Terengganu terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Gulai Ayam Versi Terengganuartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.