'/> Resep gampang Ayam Percik Kelantan - Resepi Melayu

Resep gampang Ayam Percik Kelantan

Ayam Percik Kelantan ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya merupakan gambar mengenai Ayam Percik Kelantan yang dapat sobat jadikan wawasan.

Ayam Percik Kelantan kamu bisa membuat Ayam Percik Kelantan gunakan 8 bahan 6 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Percik Kelantan

  1. Sediakan 200 gram of ayam.
  2. Sediakan 1 cawan of santan.
  3. Persiapkan 1 of biji bawang holland.
  4. Siapkan juga 1 of biji bawang merah.
  5. Sediakan 3 ulas of bawang putih.
  6. Persiapkan of Serai.
  7. Siapkan juga of Halia.
  8. Siapkan juga of Garam,gula dan perasa.

Langkah cara membuat Ayam Percik Kelantan

  1. Sediakan semua bahan-bahan.
  2. Blender bawang holland, bawang merah, bawng putih, halia dan serai..
  3. Rebus ayam bersama sesudu bahan yang dikisar..
  4. Masak bahan kisar yang selebihnya bersama serai yang di titek, dan juga santan. masukkan gula, garam dan perasa. Masak sehingga pekat dn warna sedikit kekuningan..
  5. Grill @panggang ayam yang telah direbus tadi sehingga masak. Letakkan sedikit kuah percik yang telak masak tadi sebagai pelembap kepada ayam yang dipanggang..
  6. Angkat dan hidang ayam yang dipanggang bersama kuah percik di atas pinggan..

Begitulah pembahasan Ayam Percik Kelantan terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam Percik Kelantanartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.