'/> Tutorial membuat mudah Ayam Masak Kicap Berapi - Resepi Melayu

Tutorial membuat mudah Ayam Masak Kicap Berapi

Ayam Masak Kicap Berapi ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan contoh. Next merupakan gambar tentang Ayam Masak Kicap Berapi yang dapat kamu jadikan contoh.

Ayam Masak Kicap Berapi kamu sanggup membuat Ayam Masak Kicap Berapi mengfungsikan 16 bahan 5 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Masak Kicap Berapi

  1. Persiapkan 2 keping of potongan isi ayam (di basuh dan potong kecil).
  2. Siapkan juga 1 of sudu besar serbuk kunyit.
  3. Siapkan juga 1 of sudu kecil garam.
  4. Siapkan juga 1/2 of biji bawang besar (di mayang).
  5. Siapkan juga 1/2 of biji bawang besar (di potong dadu kasar atau bulat).
  6. Persiapkan 2 ulas of bawang putih (di mayang).
  7. Persiapkan 1 of inci halia.
  8. Sediakan 6-8 of biji cili api merah (saya guna jenis pedas).
  9. Siapkan juga 4 batang of kacang panjang (di potong panjang).
  10. Sediakan 1/4 of biji lobak merah (di hiris panjang2).
  11. Sediakan 1/4 of biji lada benggala kuning/hijau (di potong dadu kasar).
  12. Siapkan juga 1 of senduk kicap pedas Mahsuri.
  13. Sediakan 1 of sudu besar sos tiram.
  14. Persiapkan 3 of sudu besar air.
  15. Siapkan juga 1 cawan of minyak.
  16. Sediakan 1/2 of biji cili merah (di potong serong).

Langkah cara memasak Ayam Masak Kicap Berapi

  1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Jangan sampai garing. Kemudian angkat dan toskan..
  2. Buang sedikit minyak tadi dan tinggalkan dalam 1 senduk sahaja. Tumiskan bawang merah, bawah putih, cili padi dan halia sehingga kekuningan..
  3. Masukkan kicap pedas dan sos tiram. Kacau sebentar. Kemudian masukkan lobak merah dan kacang panjang. Kacau hingga rata..
  4. Jika nampak kering masukkan air dan kacau. Kemudian masukkan ayam yang telah di goreng tadi, bawang merah dan lada benggala. Kacau hingga sebati. Tak perlu lama sangat..
  5. Akhir sekali masukkan cili merah sebagai hiasan. Dah siappp! Sedap di makan dengan nasi panas2 dan telur dadar. SELAMAT MENCUBA! 😍.

Begitulah pembahasan Ayam Masak Kicap Berapi terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Masak Kicap Berapikonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.