'/> Tutorial membuat mudah Ayam Peratal - Resepi Melayu

Tutorial membuat mudah Ayam Peratal

Ayam Peratal ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar mengenai Ayam Peratal yang bisa kalian jadikan inspirasi.

Ayam Peratal kamu sanggup membuat Ayam Peratal mengfungsikan 15 bahan 6 langkah. Berikut langkah-langkah untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Peratal

  1. Sediakan 10 of bahagian Ayam dipotong kecil.
  2. Siapkan juga 5 of biji bawang kecil rose.
  3. Sediakan 5 ulas of bawang putih.
  4. Persiapkan 1 of inci halia.
  5. Sediakan 1 batang of kayu manis.
  6. Persiapkan 5 of biji buah pelaga.
  7. Siapkan juga 2 of bunga lawang.
  8. Sediakan of Setengah sudu besar jintan manis.
  9. Siapkan juga 3 of tangkai daun kari.
  10. Siapkan juga 1 of setengah sudu kecil serbuk kunyit.
  11. Sediakan 2 of setengah sudu besar serbuk cili.
  12. Siapkan juga 2 of sudu besar serbuk kari ayam / daging.
  13. Persiapkan of Sebiji besar tomato dipotong wedges.
  14. Persiapkan Sedikit of garam dan gula secukup rasa.
  15. Sediakan Sedikit of minyak kelapa / sawit untuk menumis.

Langkah cara membuat Ayam Peratal

  1. Ayam saya gunakan dalam 10 bahagian yang dipotong kecil..
  2. Kisar halus bawang kecil, bawang putih dan halia dengan sedikit air. Sediakan bahan tumisan seperti jintan manis, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, daun kari dan tomato..
  3. Tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, jintan manis dan daun kari. Kemudian bila naik bau masukkan bahan bawang halia yang dikisar.
  4. Masukkan ayam dan serbuk kunyit. Kacau sebati dan masukkan tomato.
  5. Kemudian masukkan serbuk cili dan serbuk kari. Kacau sebati dengan api medium. Kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sekali sekala. Saya tak tambah air. Biarkan dalam 15-20 minit jus air ayam akan keluar. Jika nak berkuah tambah sedikit air dan lebihkan serbuk kari n cili tadi..
  6. Akhir sekali, setelah siap taburkan daun ketumbar. Sedap dimakan ketika panas..

Begitulah pembahasan Ayam Peratal terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam Peratalartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.