'/> Tutorial membuat praktis Ayam percik (bakar) - Resepi Melayu

Tutorial membuat praktis Ayam percik (bakar)

Ayam percik (bakar) ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya merupakan gambar seputar Ayam percik (bakar) yang dapat kamu jadikan wawasan. Setiap kali bulan puasa, mesti ada rasa teringin nak makan ayam percik. Tapi, kadangkala malas betul nak keluar ke bazar Ramadhan. Apa kata cuba buat sendiri di rumah dengan resepi ayam percik yang sangat senang ini.

Ayam percik (bakar) Ayuh cuba sendiri resepi ini baru tahu merecik tak merecik resepi ni. Rata rata pengguna mengatakan resepi ini sangat mudah untuk diikuti.. Balik balik kan sambil balik kan. anda dapat membuat Ayam percik (bakar) memanfaatkan 11 bahan 5 langkah. Berikut step by step untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam percik (bakar)

  1. Sediakan 4 of Bawang Merah.
  2. Sediakan 7 of Bawang Putih.
  3. Persiapkan 2 cm of Halia.
  4. Persiapkan 3 Batang of Serai.
  5. Persiapkan 2 of Sudu Besar Cili Giling.
  6. Persiapkan of Kunyit debu 1 sudu kecil.
  7. Sediakan of Nisan/Gula Melaka 1 keret.
  8. Siapkan juga of Garam secukup rasa.
  9. Sediakan of Cukuprasa 1 sudu kecil.
  10. Persiapkan of Santan 1cawan + air 1cawan.
  11. Persiapkan of Ayam.

Ayam percik ini sangat sedap walaupun tak seindah gambar. Jika sukakan sedikit rasa pedas, sediakanlah ayam percik berwarna merah. Sebenarnya susah untuk memdapatkan ayam percik Kelantan di sini kecuali di Restoran Jaring dan Restoran MZ di Chow Kit. There are many recipes of ayam bakar, among the popular ones are Padang-style ayam bakar, Ayam Percik and Ayam Golek from Malaysia, ayam bakar Taliwang of Lombok island, Sundanese bakakak hayam, and Javanese ayam bakar bumbu rujak (grilled spicy coconut chicken).

Langkah cara memasak Ayam percik (bakar)

  1. Kisar bawang, halia, serai.
  2. Tumis bahan kisar dan masukkan cili giling, kunyit, nisan, garam dan cukuprasa.
  3. Selepas pecah minyak, ambil beberapa senduk untuk disapu diatas ayam, perap ayam 1-2 jam.
  4. Masukkan santan dan air.
  5. Bakar ayam.

Usually, the chicken is marinated with mixture of spice pastes, sometimes kecap manis (sweet soy sauce), and then grilled. Resepi Ayam Percik Paling Mudah Dan Sedap sayaiday. Cara-cara memasak AYAM PERCIK dengan mudah, cepat dan sedap tanpa menggunakan perencah. Menu apa yang menjadi pilihan untuk berbuka hari ini? Apa kata cuba resipi ayam percik bakar, khas dari SEROJA?

Begitulah pembahasan Ayam percik (bakar) terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel website ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Ayam percik (bakar)postingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.