Panduan membuat praktis Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicap
Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicap ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Next adalah gambar seputar Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicap yang bisa kamu jadikan inspirasi.
anda sanggup memasak Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicap menggunakan 27 bahan 8 langkah. Berikut cara anda untuk memasaknya.
Ingredients of Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicap
- Sediakan of Sup Bebola Ayam.
- Persiapkan 10 of ketul bebola ayam.
- Sediakan 2 of biji telur.
- Persiapkan 300 g of kobis panjang.
- Siapkan juga 1 of biji bawang besar.
- Sediakan 1 batang of lobak merah.
- Siapkan juga 1 of biji bawang besar.
- Persiapkan 3 ulas of bawang putih.
- Siapkan juga 1 of sudu kecil serbuk lada hitam kasar.
- Persiapkan 1 of ketul kiub ayam.
- Persiapkan 2 gelas of air.
- Sediakan of Garam dan serbuk perasa secukupnya.
- Persiapkan of Sambal Kicap.
- Persiapkan 10 of biji cili api.
- Persiapkan 7 ulas of bawang putih.
- Siapkan juga 2 of biji bawang besar.
- Sediakan 3 of sudu minyak untuk menggoreng.
- Persiapkan 2 of sudu besar gula.
- Persiapkan of Setengah cawan Kicap lemak manis.
- Persiapkan of Garam secukup rasa.
- Siapkan juga of Minyak bawang putih.
- Sediakan 5 ulas of bawang putih.
- Persiapkan 2 of sudu minyak masak.
- Persiapkan of Perapan mi.
- Persiapkan 3 of sudu kicap manis.
- Sediakan 1 of sudu kecil sos tiram.
- Sediakan 1 of bungkus mi kuning.
Langkah cara membuat Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicap
- Untuk Sup, tumis kan bawang dan bawang putih yang ditumbuk kasar. Kemudian masukkan air. Apabila air sudah menggelegak, masukkan kiub ayam dan bebola ayam serta sayur kobis dan lobak..
- Masukkan telur sebiji demi sebiji. Apabila telur sudah masak, tutupkan api..
- Untuk sambal kicap, goreng seketika semua bahan kecuali gula dan garam..
- Apabila cili sedikit layu, tutup api dan biarkan sejuk. Apabila dah sejuk, masukkan ke dalam blender. Tambah kicap, garam dan gula. Blend kan..
- Untuk minyak bawang putih, tumbuk bawang putih kemudian tumiskan dengan minyak sehingga bawang putih menjadi keperangan. Dan siap..
- Untuk mi, basuh dan rendam kan mi dengan air panas untuk seketika. Kemudian toskan..
- Untuk bahan perapan, campurkan sos tiram dan kicap lemak manis. Tuang ke dalam bekas dan gaulkan dengan mi kuning tadi..
- Siap semua bahan, boleh lah dihidang..
Begitulah pembahasan Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicap terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Mi Kicap dengan Sup Bebola Ayam dan Sambal Kicapkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com