'/> Resep gampang Ayam Percik - Resepi Melayu

Resep gampang Ayam Percik

Ayam Percik ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di ponsel untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Selanjutnya merupakan gambar seputar Ayam Percik yang bisa Anda jadikan wawasan.

Ayam Percik anda bisa membuat Ayam Percik mengfungsikan 16 bahan 6 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Percik

  1. Sediakan of Ayam bahagian thigh.
  2. Siapkan juga of Bahan Perapan Ayam (ditumbuk halus).
  3. Siapkan juga 3 ulas of bawang putih.
  4. Siapkan juga 1 of biji bawang besar.
  5. Siapkan juga 1/2 of inci halia.
  6. Siapkan juga of Garam secukup rasa.
  7. Persiapkan of Bahan Kuah.
  8. Sediakan 1 kotak of kecil santan pekat.
  9. Siapkan juga 2 batang of serai dititik.
  10. Persiapkan 1 keping of Asam gelugor.
  11. Sediakan of Halia (dikisar).
  12. Sediakan of Bawang merah (dikisar).
  13. Siapkan juga 4-6 of tangkai cili kering (dikisar).
  14. Sediakan of Lengkuas (dikisar).
  15. Siapkan juga of Gula Melaka / gula nisan.
  16. Sediakan of Garam secukup rasa.

Langkah cara membuat Ayam Percik

  1. Tumbuk bahan perapan: bawang merah, bawang putih, halia dan garam sehingga lumat. Kemudian, bahan ini diperap dengan ayam yang telah dibersihkan selama lebih kurang 30 minit..
  2. Untuk bahan kuah, kisar bahan yang diperlukan seperti halia, bawang merah, cili kering dan lengkuas dengan secawan air..
  3. Masukkan santan, bahan yang telah dikisar dengan air, serai, asam keping, gula melaka, garam secukup rasa ke dalam periuk. Kacau dan gaul dengan api sederhana. Kuah dikacau sehingga pekat dan tutup api..
  4. Untuk ayam, saya gunakan air fryer untuk membakar ayam. Boleh juga bakar menggunakan magic pan atau kukus perapan ayam hingga masak. (Air Fryer : suhu 190 darjah, masa 25 minit) (terbalikkan ayam dan tambah 175 darjah, masa 15 minit).
  5. Setelah ayam masak, masukkan ayam ke dalam kuah yang telah dimasak tadi. Siram ayam dengan kuah dalam 5 minit..
  6. Siap dan boleh hidangkan..

Begitulah pembahasan Ayam Percik terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport kami dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam Percikkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.