'/> Resep gampang Ayam Vanggey Sedap - Resepi Melayu

Resep gampang Ayam Vanggey Sedap

Ayam Vanggey Sedap ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di ponsel untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Berikutnya adalah gambar berkaitan dengan Ayam Vanggey Sedap yang bisa kalian jadikan wawasan.

Ayam Vanggey Sedap kamu dapat membuat Ayam Vanggey Sedap pakai 22 bahan 5 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Vanggey Sedap

  1. Sediakan 1 of ekor ayam - dipotong 12 atau 16 ikut citarasa.
  2. Persiapkan of Bahan kisar/pes :.
  3. Siapkan juga 15-20 of biji cili kering - buang biji rendam air panas atau direbus.
  4. Siapkan juga 2 of labu bawang besar.
  5. Siapkan juga 5 ulas of bawang putih.
  6. Persiapkan 8 of biji bawang kecil.
  7. Persiapkan 4 of inci halia.
  8. Sediakan 2 batang of serai.
  9. Siapkan juga of Bahan tumis :.
  10. Sediakan 2 of kulit kayu manis.
  11. Siapkan juga 2 of kuntum bunga lawang.
  12. Siapkan juga 3 of biji buah pelaga.
  13. Sediakan 4 of bunga cengkih.
  14. Sediakan 4 of tangkai daun kari.
  15. Persiapkan of Bahan rempah :.
  16. Siapkan juga 2 of paket kecil rempah daging babas.
  17. Sediakan 1 of paket kecil serbuk cili babas - (jika tak nak pedas guna separuh).
  18. Siapkan juga 2 of senduk minyak masak.
  19. Siapkan juga 1 of mangkuk kecil jus asam jawa.
  20. Siapkan juga 1/2 cawan of gula merah.
  21. Siapkan juga 1 of sudu kecil garam halus atau secukupnya.
  22. Siapkan juga 1 of sudu kecil gula pasir atau secukup rasa (jika perlu untuk sesuaikan rasa).

Intruksi cara memasak Ayam Vanggey Sedap

  1. Ayam cuci bersih, lumur dengan serbuk kunyit dan garam halus goreng separuh masak..
  2. Dalam kuali panaskan bahan tumis, tuang bahan kisar/pes tumis lagi hingga pecah minyak..
  3. Masukkan bahan rempah tumis lagi hingga kelihatan minyak bergenang di dalam kuali guna api perlahan supaya semua bahan masak elok..
  4. Masukkan jus asam jawa, gula merah, garam secukup rasa kacau sebati kemudian masukkan ayam, biarkan ayam masak sebentar hingga betul masak boleh kuatkan api..
  5. Gaul hingga sambal melekat bersalut dengan ayam. Siap sedia dihidang..

Begitulah pembahasan Ayam Vanggey Sedap terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Ayam Vanggey Sedapartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.