'/> Resep gampang Pulut Kuning & Rendang Ayam - Resepi Melayu

Resep gampang Pulut Kuning & Rendang Ayam

Pulut Kuning & Rendang Ayam ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Seterusnya adalah gambar seputar Pulut Kuning & Rendang Ayam yang dapat kamu jadikan wawasan.

Pulut Kuning & Rendang Ayam kamu sanggup membuat Pulut Kuning & Rendang Ayam gunakan 28 bahan 8 langkah. Inilah langkah-langkah untuk membuatnya.

Ingredients of Pulut Kuning & Rendang Ayam

  1. Sediakan of rendang ayam.
  2. Siapkan juga of Ayam potong kecil.
  3. Siapkan juga 3 of biji bawang merah.
  4. Siapkan juga 8-9 ulas of bawang putih.
  5. Sediakan of Lengkuas.
  6. Sediakan of Halia.
  7. Sediakan of Kunyit hidup.
  8. Persiapkan 1 batang of serai.
  9. Persiapkan of Cili kering - Ganti dengan ciliboh.
  10. Siapkan juga 1 of sudu kecil ketumbar - tumbuk sikit.
  11. Sediakan 1 of sudu kecil jintan manis - tumbuk sikit.
  12. Persiapkan of Kayu manis.
  13. Sediakan of Bunga lawang.
  14. Persiapkan 1 of sudu besar serbuk kari.
  15. Persiapkan 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
  16. Sediakan keping of Asam.
  17. Sediakan of Segelas santan.
  18. Siapkan juga of Gula.
  19. Siapkan juga of Garam.
  20. Persiapkan of Maggi cukup rasa.
  21. Sediakan 2 of sudu besar kerisik.
  22. Sediakan Daun of kunyit - Ganti daun limau purut.
  23. Sediakan of pulut kuning.
  24. Sediakan of Beras pulut.
  25. Persiapkan of Pewarna kuning.
  26. Siapkan juga of Santan.
  27. Siapkan juga of Garam.
  28. Siapkan juga Daun of pandan - Tak letak sebab takde.

Langkah cara memasak Pulut Kuning & Rendang Ayam

  1. Bahan bahan [ Bawang merah + bawang putih + lengkuas + serai + cili boh + halia + kunyit hidup]. Halia takde dalam gambar, terlupa. Masa nak blend, baru teringat. Patutnya pakai cili kering, takde, so sambar aje lah ciliboh. Blend semua sekali..
  2. [Blend/Tumbuk] - Jintan manis + ketumbar. Bahan lain [ Kayu manis + bunga lawang + asam keping + serbuk kunyit + serbuk kari]. Serbuk kunyit tu, pakai half saja, sebab dah letak kunyit hidup..
  3. [RENDANG AYAM]. Tumiskan bahan kisar + ketumbar & jintan manis tumbuk. Masukkan serbuk kari + serbuk kunyit..
  4. Masukkan kayu manis + bunga lawang + asam keping. Masuk ayam..
  5. Letak santan + kerisik + garam + gula + Maggi cukup rasa..
  6. Masak sampai pecah minyak. Masukkan daun limau purut (patut letak daun kunyit, takde so letak daun limau)..
  7. [PULUT KUNING] Cuci bersih beras pulut. Rendam dengan sedikit pewarna kuning (Tak suka buh kunyit sebab tak suka bau dia). Rendam 2-3 jam or overnight. Lepastu kukus sampai masak. Angkat, letakkan santan & garam. Kacau-kacau. Lepastu sambung kukus lagi..
  8. Siap pulut kuning. Makan dengan rendang ayam 😋!.

Begitulah pembahasan Pulut Kuning & Rendang Ayam terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Pulut Kuning & Rendang Ayamkonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.