'/> Panduan memasak mudah Paprik Ayam - Resepi Melayu

Panduan memasak mudah Paprik Ayam

Paprik Ayam ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Next adalah gambar seputar Paprik Ayam yang dapat Anda jadikan wawasan.

Paprik Ayam kamu sanggup membuat Paprik Ayam manfaatkan 19 bahan 10 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Ingredients of Paprik Ayam

  1. Persiapkan 4 of ketul dada ayam (dipotong kecil).
  2. Sediakan 2 of biji bawang merah (dihiris halus).
  3. Sediakan 3 ulas of bawang putih (dihiris halus).
  4. Persiapkan 1 of inci halia (dihiris halus).
  5. Persiapkan 3-5 helai of daun limau purut (disiat - siat).
  6. Sediakan 2 batang of serai (diketuk).
  7. Persiapkan of Setengah biji lobak merah (dipotong serong).
  8. Siapkan juga 2 of biji putik jagung (dihiris serong).
  9. Siapkan juga 2 of biji kacang panjang (dipotong).
  10. Sediakan Sedikit of bunga kobis.
  11. Persiapkan 3 of biji cili padi (diketuk).
  12. Siapkan juga 2 of sudu sos kicap manis.
  13. Persiapkan 2 of sudu sos tiram.
  14. Sediakan 2 of sudu sos cili.
  15. Siapkan juga 1 of sudu cili giling.
  16. Siapkan juga of Setengah cawan air.
  17. Persiapkan of Secubit gula.
  18. Persiapkan of Secubit garam.
  19. Persiapkan of Secubit secukup rasa.

Langkah cara membuat Paprik Ayam

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi..
  2. Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak..
  3. Masukkan serai, daun limau purut dan cili padi..
  4. Masukkan semua sos dan tumis sehingga pecah minyak..
  5. Masukkan isi ayam. Kacau rata sehingga isi ayam layu..
  6. Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih..
  7. Masukkan lobak merah, putik jagung, kacang panjang dan bunga kobis..
  8. Kacau rata. Masak sehingga sayur empuk..
  9. Masukkan secubit garam, gula dan secukup rasa..
  10. Kacau hingga rata dan sedia untuk dihidang..

Begitulah pembahasan Paprik Ayam terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Paprik Ayamartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.