'/> Panduan membuat mudah Ayam Goreng Kunyit Rangup - Resepi Melayu

Panduan membuat mudah Ayam Goreng Kunyit Rangup

Ayam Goreng Kunyit Rangup ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya Anda. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk melihat informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya merupakan gambar tentang Ayam Goreng Kunyit Rangup yang bisa sobat jadikan inspirasi. "Teringin ayam goreng kunyit, tapi bila masak mesti tak jadi macam dekat kedai yang orang jual tu…" Bukan sahaja orang dewasa malah kanak-kanak juga menggemari masakan ayam goreng kunyit rangup macam yang dijual di kedai makan. Sesuai untuk dimakan bersama nasi panas atau dimakan dengan begitu sahaja, sajian ini mendapat tempat di hati ramai rakyat […] Bahan-bahan ayam goreng kunyit untuk dua orang makan. Anda boleh juga gantikan ayam dengan daging dan taraa, ianya menjadi resepi daging goreng kunyit.

Ayam Goreng Kunyit Rangup Penggunaan tepung jagung pun memastikan anda akan mendapat kulit ayam yang betul-betul rangup! Jika guna tepung pekat, ayam lagi rangup. Celupkan ayam ke dalam bancuhan tepung basah. anda bisa membuat Ayam Goreng Kunyit Rangup pakai 8 bahan 4 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Goreng Kunyit Rangup

  1. Persiapkan 1/2 of ekor ayam.
  2. Siapkan juga 2 of sudu serbuk kunyit.
  3. Siapkan juga 2 of sudu serbuk kari.
  4. Sediakan 1 of sudu jintan kasar.
  5. Sediakan 1 of sudu ketumbar.
  6. Persiapkan 1 of sudu Garam.
  7. Persiapkan 1 of sudu serbuk perasa.
  8. Persiapkan 1 of sudu tepung jagung.

Jangan perap lama kerana nanti keras. Kemudian gaulkan dalam tepung kering hingga rata. Saya suatu masa dulu, suka makan tengahari dengan nasi ayam goreng kunyit yang sedap ini di kantin JKR bersebelahan de n gan pejabat saya. Orang ramai beratur dan masa menunggu memang agak lama.

Intruksi cara memasak Ayam Goreng Kunyit Rangup

  1. Ayam di potong kecil-kecil. Tumbuk ketumbar dan jintan kasar. Campurkan bersama serbuk kunyit, serbuk kari, garam dan serbuk perasa kedalam ayam..
  2. Perap dan simpan sebentar selama 30minit supaya ayam tersebut sebati..
  3. Setelah itu campurkan tepung jagung kedalam ayam tadi. Dan gaulkan sebati. Tepung ni yang buatkan dia rangup walaupun sejuk..
  4. Kemudian gorengkan ayam sehingga kekuningan dan angkat. Siap di hidang. Ayam goreng tadi boleh juga di gaulkan bersama sambal. Makan bersama nasi panas..

Tapi berbaloi baloi kerana sangat sedap. Selepas adanya pertukaran vendor yang berniaga di JKR, tiada lagi gerai yang menjual nasi ayam goreng kunyit. How To Make SUPER CRUNCHY CRISPY PORK BELLY - CHINESE SIU YUK Flying Chopsticks Recommended for you Memang tidak boleh dinafikan yang ayam goreng ialah salah satu makanan paling digemar orang ramai! Ada pelbagai jenis - ayam goreng bersalut tepung, ayam goreng kunyit, ayam goreng mamak, dan bermacam lah lagi.

Begitulah pembahasan Ayam Goreng Kunyit Rangup terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman blog ini dengan judul Ayam Goreng Kunyit Rangupartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.