'/> Resep gampang Ayam Percik PKP - Resepi Melayu

Resep gampang Ayam Percik PKP

Ayam Percik PKP ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh masyarakat disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya adalah gambar mengenai Ayam Percik PKP yang dapat kalian jadikan wawasan.

Ayam Percik PKP kamu mampu memasak Ayam Percik PKP memakai 19 bahan 6 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Percik PKP

  1. Persiapkan of perapan ayam.
  2. Persiapkan 2 of bahagian peha ayam (ayam potong 4).
  3. Persiapkan 1 of biji bawang besar (di kisar).
  4. Persiapkan 2 ulas of bawang putih (di kisar).
  5. Persiapkan 1 of inci halia (di kisar).
  6. Sediakan 1 of sudu kecil garam.
  7. Sediakan 1 of sudu kecil sos tiram.
  8. Siapkan juga of kuah percik.
  9. Persiapkan 1 of biji bawang merah besar (di kisar).
  10. Sediakan 2 ulas of bawang putih (di kisar).
  11. Persiapkan 1 of inci halia (di kisar).
  12. Persiapkan 2 of sudu besar cili boh.
  13. Sediakan 1 kotak of kecil santan KARA.
  14. Siapkan juga 1 cawan of air.
  15. Siapkan juga 1 keping of asam keping.
  16. Sediakan 1 of sudu kecil garam.
  17. Persiapkan 1/2 keping of gula melaka.
  18. Persiapkan 2 batang of serai (di ketuk).
  19. Sediakan 1 of sudu kecil tepung beras (bancuh dengan sedikit air panas).

Intruksi cara membuat Ayam Percik PKP

  1. Basuh ayam bersih2. Jika ayam besar kelar sedikit. Kemudian perap dengan bahan kisar selama 1 jam..
  2. Masak sebentar ayam dalam kuali sehingga separuh masak. Tak perlu letak air atau minyak..
  3. Kemudian alas aluminium foil dan masukkan ayam ke dalam air fryer dengan suhu 180°c selama 20 minit. Lepas 20 minit balikkan ayam dan sapu lebihan bahan perapan tadi dan masak lagi selama 10 minit. Suhu dan masa bergantung pada AF masing masing. Dah masak keluarkan ayam..
  4. Untuk kuah percik masukkan bahan kisar dan lain lain kecuali santan dan air ke dalam periuk. Masak sebentar hingga sebati..
  5. Kemudian masukkan sekotak santan dan segelas air. Terpulang nak kuah banyak mana. Kacau sebati sehingga betul betul masak. Kuah ni sedap ada rasa pedas dan manis manis sedikit..
  6. Akhir sekali bancuh 1 sudu kecil tepung beras dengan air panas dan masukkan dalam kuah tadi. Kacau sebati supaya kuah kelihatan sedikit pekat. Jika tengah bakar ayam boleh letak sedikit kuah percik ni atas ayam supaya rasa dia meresap ke dalam. Boleh la siram kuah percik ke atas ayam tadi. Taraaaa. Dah siap! Selamat mencuba. 😋.

Begitulah pembahasan Ayam Percik PKP terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Percik PKPartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.