Resep mudah Ayam masak thai
Ayam masak thai ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya sobat. Mereka memang telah terbiasa menggunakan internet di HP untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya adalah gambar seputar Ayam masak thai yang dapat kalian jadikan contoh. Tidak kiralah anda guna ayam ke, daging, makanan laut atau belut. Saya sebenarnya amat terkejut dengan berita perceraian yang saya dengar. Tak pun ayam masak kicap dan ayam goreng?
Boleh tahan sedap jugak ayam masak Thai ni. Lebih kurang rasa macam ayam masak cili padi. Antara bahan yang penting dalam resepi ayam masak Thai ni ialah daun limau purut. anda bisa membuat Ayam masak thai gunakan 20 bahan 5 langkah. Inilah cara anda untuk membuatnya.
Ingredients of Ayam masak thai
- Sediakan 4 of biji bawang merah.
- Persiapkan 3 ulas of bawang putih.
- Persiapkan 1 of ketul kunyit hidup.
- Sediakan 4-5 of cili besar.
- Siapkan juga 1-2 of cili hijau.
- Persiapkan 5-6 of cili merah(boleh tambah bagi yg suka pedas).
- Persiapkan Sedikit of air (untuk blend).
- Persiapkan of Bahan untuk masak ayam thai.
- Siapkan juga 5 of ketul ayam.
- Sediakan of Suku sudu kecil garam.
- Siapkan juga 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
- Sediakan of Minyak secukup nya.
- Persiapkan 3 batang of serai di titik.
- Persiapkan 5-6 helai of daun limau purut.
- Sediakan 2 of sudu besar sos cili.
- Sediakan 1 of setengah sudu besar sos tiram.
- Sediakan of Air secukup nya untuk kuah.
- Persiapkan Sedikit of gula melaka.
- Siapkan juga of Garam secukup rasa.
- Sediakan of Setengah biji bawang holland (untuk hiasan).
Seperti kebanyakan masakan Thai yang lain, masakan ayam masak paprik ini memang kaya dengan pelbagai rasa seperti pedas, masam dan manis. Selera makan anda pasti akan terbuka bila. Ayam Masak Thai versi Che Nom yang mudah disediakan, rasanya sangat sedap dengan gabungan cili dan kunyit segar, aroma dari daun limau purut dan serai…ditambah pulak dengan perahan jus. Bila tiba saja bulan Ramadan pasti para ibu pening fikirkan juadah untuk disajikan kepada keluarga dan tetamu yang datang ke rumah.
Langkah cara memasak Ayam masak thai
- Masuk semua bahan-bahan untuk dikisar dalam blender dan kisar halus Gaul ayam bersama serbuk kunyit. Panasakan minyak. Goreng separuh masak. Ketepikan ayam..
- Keluarkan minyak gorengan ayam, tinggal dalam anggaran 2 senduk. Tumis serai sehingga naik baunya, dan kemudian masukkan bahan kisar halus. Kacau sehingga pecah minyak dan warna bertukar sedikit gelap. Anggaran 10 minit..
- Masukkan separuh daun limau purut yang dibuang tulang tengah daunnya. Kacau sampai naik bau daun limau purut. Masukkan ayam goreng separuh masak tadi, diikuti sos cili, sos tiram dan tambah sedikit air supaya berkuah. Tutup sekejap supaya ayam masak dan meresap kuah..
- Tambah baki lagi separuh daun limau purut. Masukkan sedikit gula melaka dan garam secukup rasa. Tambah hirisan bawang Holland. Kacau sampai layu..
- Tutup api. Perah jus limau nipis ke dalam masakan, perah sikit dulu dan rasa. Kalau kurang masam boleh tambah lagi dan kacau sebati. Hias dengan taburan daun limau purut dan hirisan cili merah. Sedap dimakan dengan nasi putih panas. Selamat mencuba gaisss😋☺.
Kadang-kadang sudah biasa makan masakan Melayu. Kalau korang selalu mengejar masa untuk masak malam, bolehlah try resipi-resipi masakan Thai ringkas ni. Ayam masak merah is a Malaysian traditional dish. This literally means chicken "cooked-red" in English. It is a casserole of chicken pieces in dried chillies sambal.
Begitulah pembahasan Ayam masak thai terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport saya dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam masak thaiartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com