'/> Resep praktis Ayam Percik Simple - Resepi Melayu

Resep praktis Ayam Percik Simple

Ayam Percik Simple ~ memang waktu ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Seterusnya merupakan gambar tentang Ayam Percik Simple yang bisa sobat jadikan ide.

Ayam Percik Simple kamu bisa membuat Ayam Percik Simple manfaatkan 19 bahan 7 langkah. Inilah step by step untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam Percik Simple

  1. Sediakan 10 of ketul ayam.
  2. Siapkan juga of Cili kisar.
  3. Persiapkan of Segengam cili.
  4. Sediakan 2 of biji bawang merah.
  5. Sediakan of Bahan kisar.
  6. Siapkan juga 1 of biji bawang merah.
  7. Persiapkan 3 ulas of bawang putih.
  8. Persiapkan 3 batang of serai.
  9. Sediakan 2 of inci halia.
  10. Siapkan juga 3 of inci Kunyit hidup.
  11. Persiapkan of Kuah percik.
  12. Sediakan of Bahan kisar.
  13. Siapkan juga 2 sudu makan of cili kering.
  14. Siapkan juga 1 sudu makan of kunyit.
  15. Persiapkan 1/2 of gula kerek.
  16. Siapkan juga 10 of ketul ayam.
  17. Sediakan of Garam.
  18. Sediakan 1/2 cawan of Santan.
  19. Siapkan juga 1 sudu makan of madu asli.

Intruksi cara membuat Ayam Percik Simple

  1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia, serai dan kunyit hidup. Jika dah kisar bersama kunyit hidup, makan nanti kuah percik dah tak perlu tambah serbuk kunyit ya..
  2. Rebus segenggam cili kering. Dah mendidih, toskan. Kisar bersama 2biji bawang merah.
  3. Panaskan minyak, masukkan bahan kisar, dan cili kisar. Kacau sebati bagi naik minyak.
  4. Kemudian masukkan sesudu makan serbuk kunyit, gula kerek..
  5. Masukkan ketul ayam. Tambah air sedikit dan biarkan ayam separuh masak. Masukkan garam sedikit. Jika bahan kisar dah campur kunyit hidup, maka tak perlu tambah serbuk kunyit dah..
  6. Keluarkan ayam, susun dalam tray, kemudian bakar sekejap 175°c selama 10-15minit.
  7. Baki kuah percik tadi, tambahkan santan dan madu. Biarkan kuah pekat sedikit. Rasa pedas dan manisnya, kemudian boleh angkat dan curahkan keatas ayam..

Begitulah pembahasan Ayam Percik Simple terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan website ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Ayam Percik Simplekonten ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.