Step by step membuat gampang Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicap
Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicap ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Selanjutnya merupakan gambar mengenai Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicap yang bisa kamu jadikan contoh. "Teringin ayam goreng kunyit, tapi bila masak mesti tak jadi macam dekat kedai yang orang jual tu…" Bukan sahaja orang dewasa malah kanak-kanak juga menggemari masakan ayam goreng kunyit rangup macam yang dijual di kedai makan. Sesuai untuk dimakan bersama nasi panas atau dimakan dengan begitu sahaja, sajian ini mendapat tempat di hati ramai rakyat […] Bahan-bahan ayam goreng kunyit untuk dua orang makan. Anda boleh juga gantikan ayam dengan daging dan taraa, ianya menjadi resepi daging goreng kunyit.
Kunyit hidup/kunyit serbuk Lada hitam Cili merah/cabai besar. Panaskan minyak dan goreng hati dan pedal ayam hingga masak. Saya biarkan hingga hati tersebut agak garing. kamu bisa memasak Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicap memakai 6 bahan 6 langkah. Berikut cara anda untuk membuatnya.
Ingredients of Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicap
- Persiapkan 100 gm of hati ayam (ibu campur bahagian pedal ayam juga).
- Sediakan 1 of sudu besar gula kabong.
- Siapkan juga of Secubit garam Himalaya.
- Siapkan juga 2 sudu teh of serbuk kunyit.
- Persiapkan 2 batang of serai dibelah dua.
- Sediakan 1 of sudu besar kicap (ibu buat sendiri kicap di rumah).
Biarkan hanya sedikit minyak yang digunakan menggoreng hati tadi, panaska. Hidangan hati ayam goreng kunyit ini memang menjadi kegemaran En. B, apatah lagi jika digoreng garing, rangup di luar dan lembut di dalam. Namun, menggoreng hati ayam juga satu proses yang agak menakutkan bagi saya kerana untuk mendapatkan hasil goreng garing yang rangup, perlu menggunakan api yang agak besar namun ia menyebabkan hati ayam.
Langkah cara memasak Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicap
- Hiris bawang merah untuk menumis. Potong dua batang serai..
- Lumur kunyit+garam pada bahagian hati dan pedal ayam..
- Goreng separa masak..
- Angkat dan toskan..
- Tumis bawang dan serai hingga naik bau dan layu. Masukkan semula hati dan pedal ayam. Gaul rata hingga masak..
- Sedia dihidang. Bagus untuk menambah darah..
Ayam hanya dimasak kari atau dipanggil sebagai gulai ayam sahaja atau ayam digoreng dalam saiz kecil setelah dilumur dengan garam kasar yang ditumbuk dengan kunyit hidup. Tiada serbuk kunyit atau garam halus di rumah saya. Itu sahaja lauk kami yang berasaskan ayam. Tiada lah ayam masak merah, ayam rendang dsb. Hati dan pedal ayam- gaul garam dgn kunyit Cili merah- dihiris Bawang besar - dihiris Daun bawang Kacang panjang Cili padi Air asam jawa Garam secukup rasa Minyak secukupnya.
Begitulah pembahasan Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicap terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan blog ini bermanfaat suport saya dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga menandai halaman website ini dengan judul Hati Ayam Goreng Kunyit & Kicapartikel ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com