'/> Panduan membuat mudah Ayam Ros - Resepi Melayu

Panduan membuat mudah Ayam Ros

Ayam Ros ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan wawasan. Next adalah gambar mengenai Ayam Ros yang dapat kalian jadikan ide.

Ayam Ros anda sanggup memasak Ayam Ros manfaatkan 15 bahan 4 langkah. Inilah langkah-langkah untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Ros

  1. Siapkan juga 1 of ekor ayam dipotong dan dicuci bersih.
  2. Siapkan juga 1 of sb serbuk kunyit.
  3. Sediakan 1/2 of sb garam.
  4. Persiapkan 10 of biji lada merah.
  5. Persiapkan 1 of sb cili giling (jika nak pedas).
  6. Sediakan 4 of biji bawang merah.
  7. Persiapkan 3 ulas of bawang putih.
  8. Siapkan juga 2 of inci halia.
  9. Siapkan juga 4 batang of serai diketuk.
  10. Persiapkan 4 of sb sos cili.
  11. Sediakan 100 ml of santan kelapa.
  12. Sediakan 1 of cwn air.
  13. Persiapkan 1 of sk garam.
  14. Sediakan 2 of sb gula.
  15. Persiapkan Sedikit of daun sup/ daun bawang untuk hiassn.

Intruksi cara memasak Ayam Ros

  1. Lumur ayam dengan garam dan kunyit. Goreng ayam sehingga masak dan ketepikan..
  2. Kisar bawang dan halia. Tumis bahan kisar bersama cili giling dan serai sehingga naik bau. Masukkan sos cili dan santan kelapa.
  3. Masukkan air, garam, gula dan ayam. Gaul sebati. Biarkan ayam merenih sehingga kuah sedikit pekat..
  4. Masukkan daun sup dan daun bawang. Siap!.

Begitulah pembahasan Ayam Ros terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel situs ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel blog ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Rospostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga postingan ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.