'/> Resep gampang Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu - Resepi Melayu

Resep gampang Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu

Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu ~ memang saat ini sedang banyak dicari oleh sebagian orang disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di gadget untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan inspirasi. Selanjutnya adalah gambar tentang Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu yang dapat sobat jadikan contoh. Sekali sekala kena layan masakan melayu jugak. Nah saya bagi resepi masak lemak cili padi. Menu simple saya hari ni ayam masak lemak cili padi.

Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu Boleh la tengok ye sebelum masak tu. Lepas tengok tu jangan lupa subscribe ok… Eating the tasty Ayam Masak Lemak Cili Padi which roughly translates to "chicken cooked with bird's eye chillies in rich gravy", triggred me to post this recipe. Slow cooking allows for deeper and more aromatic infusion of the spices. anda dapat memasak Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu memakai 9 bahan 6 langkah. Inilah step by step untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu

  1. Sediakan of Setengah ekor ayam.
  2. Persiapkan 300 g of rebung madu.
  3. Sediakan 15 of biji cili padi (lebih @Kurangkan ikut citarasa).
  4. Sediakan 2 of inci kunyit hidup.
  5. Siapkan juga 2 batang of serai.
  6. Sediakan 200 ml of santan.
  7. Sediakan 1 of asam keping.
  8. Siapkan juga of Air.
  9. Siapkan juga of Garam.

Ayam Masak Lemak Cili Padi or Chicken in Coconut Cream with Birds Eye Chili in English, is a spicy rich yellow coconut gravy that is cooked with chilli padi. While this recipe uses chicken, it can be substituted with prawns, flower crabs or fishead. apapun versinya masakan ini tetap sedap karena kuah yang terasa pedas dan daging ayam yang mat gebu membuat makanan ini banyak digemari oleh orang banyak dan salah satunya adalah suami saya yang setiap akhir week pasti meminta saya untuk membuat ayam masak lemak cili api ni. Cili kering dikatakan akan menyebabkan lemak cili padi lebih berlemak. Kata Syed lagi, kalau guna ayam tua lagi sedap.

Langkah cara membuat Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu

  1. Potong rebung ikut cara sendiri dan rebus lebih kurang setengah jam. Kemudian angkat dan toskan..
  2. Sambil itu, boleh kisar cili padi, kunyit dengan secawan air. Serai diketuk..
  3. Kemudian masukkan semua bahan kisar, rebung dan ayam ke dalam peruk. Masak sehingga ayam kecut..
  4. Kemudian masukkan santan dan masak dengan api pelahan dan kacau selalu..
  5. Tambah air lebih kurang secawan 2. Boleh masukkan asam keping dan perasa..
  6. Masak lagi sebentar dan siap!.

Haa jangan pulak ada yang nak komen, masak lemak cili padi nogori, tak guna bawang. Itu pun saya tahu tapi tekak masing masing kan, kalau nak letak sebiji dua bawang. Cili padi (cili api) = bird's eye chilli (because they are tiny, not quite like rice grains, but small). Ayam Masak Lemak = chicken cooked It is also called Ayam Masak Lemak Cili Api. Cili Api also refers to bird's eye chilli.

Begitulah pembahasan Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madu terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kami dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media favorit kamu seperti facebook, instagram dan lain-lain atau bisa juga mem-bookmark halaman blog ini dengan judul Ayam Masak Lemak Cili Padi Rebung Madupostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Baca Juga

You may like these posts

Link copied to clipboard.