'/> Resep praktis Ayam masak kicap - Resepi Melayu

Resep praktis Ayam masak kicap

Ayam masak kicap ~ memang sekarang ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita, salah satunya kalian. Mereka memang telah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mendapatkan informasi gambar untuk dijadikan contoh. Berikutnya merupakan gambar tentang Ayam masak kicap yang bisa sobat jadikan contoh. Semalam sempat jugakla masak lauk ayam masak kicap. Tapi cam biasalah, Dya sekarang ni jenis malas gi kedai. Jadinya guna apa barang yang ada je kat rumah.

Ayam masak kicap Ayam masak kicap dapat dijadikan lauk dan dimakan bersama nasi untuk makan petang mahupun malam. Ayam masak kicap juga biasa dihidangkan untuk kenduri dan majlis kahwin. Ayam masak kicap or chicken cooked in soy sauce recipe uses soy sauce, oyster sauce, tomato sauce, and chili paste for a deliciously sweet and chilli hot flavor. anda sanggup membuat Ayam masak kicap gunakan 9 bahan 8 langkah. Berikut step by step untuk membuatnya.

Ingredients of Ayam masak kicap

  1. Persiapkan 500 g of ayam potongan ekonomi (diperap dengan kicap tongnam).
  2. Sediakan 1 of biji kentang (dipotong kecil).
  3. Siapkan juga 1/2 of biji bawang merah besar.
  4. Siapkan juga 3 ulas of bawang putih.
  5. Siapkan juga 2 cm of halia (dihiris halus).
  6. Sediakan 1/2 sudu teh of garam.
  7. Sediakan 1/2 sudu teh of penambah perasa.
  8. Siapkan juga 1 cawan of air.
  9. Persiapkan 1 sudu teh of bawang merah goreng paket.

Ayam kecap or ayam masak kicap is an Indonesian chicken dish poached or simmered in sweet soy sauce (kecap manis or kicap lemak manis) commonly found in Indonesia and Malaysia. In Indonesia, ayam kecap is pieces of chicken simmered in kecap manis (sweet soy sauce). Ayam masak kicap legend & sambal padu ingin membuat tempan bole terus. Ayam bisa diolah jadi berbagai menu masakan yang menggugah selera, seperti digoreng atau Namun sebelum mulai masak, kamu perlu mengetahui bagaimana cara memasak ayam yang benar.

Intruksi cara membuat Ayam masak kicap

  1. Tumbuk bawang merah besar dan bawang putih sehingga hancur. Simpan dahulu di tepi..
  2. Perap ayam potongan ekonomi dengan kicap jenama tongnam (3 - 4 sudu teh). Gaul dengan tangan supaya kicap dan ayam sebati. Simpan dahulu di tepi..
  3. Panaskan kuali, masukkan minyak masak selepas seketika, pastikan minyak panas dahulu..
  4. Masukkan bawang putih dan bawang merah yang ditumbuk, hirisan halia dan secubit garam, kacau sehingga bau harum..
  5. Masukkan kentang yang dipotong kecil. Masakkan untuk seketika..
  6. Masukkan ayam yang telah diperap dan kacau sehingga semua sebati. Tambah sedikit air supaya masakan tidak kering. Masak selama lebih kurang 15 minit, teruskan tambah sedikit air dan kacau setiap ketika..
  7. Cucuk isi ayam dengan garfu untuk pastikan sudah masak. Gaul dan rasa sedikit, taburkan garam dan penambah perasa dengan cubitan dan rasa lagi sehingga enak dimakan. Taburkan sedkit bawang merah goreng paket untuk hiasan..
  8. Ayam masak kicap yang menyelerakan sudah sedia untuk hidangan bersama..

Resepi Ayam Masak kicap mudah yang Sedap dimakan bersama nasi panas! Kacau dan tutup, biarkan sehingga ayam menjadi empuk. Ayam masak kicap is one Malay dish which is commonly found in Malaysia or even in Indonesia. The Malay word 'ayam' refers to chicken, 'masak' means cook and 'kicap' brings the meaning of soy sauce. Kalau disebut resepi ayam masak kicap , teringat kepada anak-anak saudara saya yang menjadi kegemaran mereka.

Begitulah pembahasan Ayam masak kicap terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa postingan situs ini bermanfaat suport kita dengan cara share postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam masak kicappostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga konten ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.