'/> Step by step membuat mudah Ayam Kicap Berempah - Resepi Melayu

Step by step membuat mudah Ayam Kicap Berempah

Ayam Kicap Berempah ~ memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh teman-teman disekitar kita, salah satunya kamu. Mereka memang sudah terbiasa menggunakan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan ide. Berikutnya adalah gambar mengenai Ayam Kicap Berempah yang dapat kalian jadikan wawasan.

Ayam Kicap Berempah kamu dapat membuat Ayam Kicap Berempah gunakan 11 bahan 4 langkah. Inilah cara anda untuk memasaknya.

Ingredients of Ayam Kicap Berempah

  1. Sediakan 1/2 of ekor ayam - dipotong kecil.
  2. Sediakan 4 ulas of bawang bawang putih - di hiris.
  3. Siapkan juga 2 of biji bawang besar - di hiris halus.
  4. Siapkan juga 1/2 of inci halia - di hiris.
  5. Siapkan juga of kulit kayu manis/bunga lawang.
  6. Sediakan of serbuk kari daging.
  7. Siapkan juga of serbuk kari ikan.
  8. Persiapkan of kicap lemak manis.
  9. Sediakan of kicap lemak masin.
  10. Siapkan juga of asam jawa.
  11. Persiapkan daun of kari.

Intruksi cara membuat Ayam Kicap Berempah

  1. Ayam yg telah di potong kecil di lumur dengan garam dan kunyit di goreng separuh masak.
  2. Tumis bahan-bahan dihiris bersama dengan bunga lawang dan rempah tumis dan daun kari. Tumis hingga garing..
  3. Masukkan rempah kari daging dan rempah kari ikan. Tumis hingga rempah garing. Masukkan sedikit air dan asam jawa..
  4. Masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak tadi. Masukkan kicap lemak manis dan kicap lemak masin. Masak hingga ayam empuk dan kuah pekat. Tapi kalau anda suka yg berkuah bolehlah di tambah air. Akhir sekali taburkan dengan bawang goreng siap. Selamat mencuba💕.

Begitulah pembahasan Ayam Kicap Berempah terima kasih atas kunjungannya, jika dirasa artikel blog ini bermanfaat suport kita dengan cara bagikan postingan artikel situs ini ke akun sosial media yang kamu punya seperti facebook, instagram dan lain sebagainya atau bisa juga mem-bookmark halaman website ini dengan judul Ayam Kicap Berempahpostingan ini dikelompokkan ke dalam kategori dan juga artikel ini bersumber dari https://www.cookpad.com

Link copied to clipboard.