'/> 6+ मूंग दाल कचड़री Moong Dal Kachori References - Resepi Melayu

6+ मूंग दाल कचड़री Moong Dal Kachori References

मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori

Hello everybody, it's Jim, welcome to my recipe page. Today, I will show you a way to prepare a special dish, मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori. It is one of my favorites food recipes. For mine, I am going to make it a little bit tasty. This will be really delicious.

मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori is one of the most popular of recent trending foods in the world. It's easy, it's fast, it tastes yummy. It is enjoyed by millions daily. मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori is something that I have loved my entire life. They're fine and they look wonderful.

Many things affect the quality of taste from मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

To begin with this particular recipe, we must prepare a few components. You can have मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori using 20 ingredients and 6 steps. Here is how you can achieve it.

मूंग दाल की खस्ता कचौरी

Ingredients and spices that need to be Take to make मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori:

  1. 100 ग्राम मूंग दाल
  2. 300 ग्राम मैदा
  3. 1 टी स्पून अजवाइन
  4. 1/2 कप पानी
  5. 4 tbsp घी
  6. कचौरी की स्टफिंग
  7. 1 tsp ज़ीरा
  8. 1 tsp सौंफ
  9. 1/4 tsp हींग
  10. 2 tsp धनिया
  11. 2 tbsp बेसन
  12. 1 tsp नमक
  13. 1 tsp मिर्च पाउडर
  14. 1/4 tsp हल्दी पाउडर
  15. 1 tsp धनिया पाउडर
  16. 1 tsp आमचूर पाउडर
  17. 1 tsp अदरक कद्दूकस किया हुआ
  18. 1 tsp कसूरी मेथी
  19. 1/4 tsp गरम मसाला पाउडर
  20. 3 tbsp तेल

Steps to make to make मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori

  1. मूंग की दाल को धो कर 2 घण्टे के लिए भिगोकर रखें
    दाल का सारा पानी निकाल कर मिक्सर में दाल को 20 सेकण्ड ग्राइंड करके हल्का दरदरा कर लें !
  2. कचोरी बनाने के लिए :
    मैदे में नमक, अजवाइन, घी को मिलाएं।
    पानी को थोड़ा थोड़ा करके इसमें मिलाएं
    आटा तैयार कर लें, आटे को थोड़ा सख़्त ही गूंधे
  3. आटे को ढँक कर 25 मिनट के लिए रेस्ट पर रखें
  4. कचोरी की स्टफिंग:
    पेन में तेल डालें
    तेल को गर्म करके गैस की आंच हल्की करके इसमें ज़ीरा, सौंफ, धनिया, हींग को डालकर 1 मिनट के लिए रोस्ट करें,
    बेसन डालकर 3 मिनट के लिए भूने।
    नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी, धनिया, गरम मसाला, आमचूर पाउडर, कसूरी मेथी, डालकर 3-4 मिनट के लिए हल्की आंच पर मिक्स करें।
    अदरक डालकर 1 मिनट के लिए मिक्स करें।
    गैस बंद कर दें
    मिक्चर को ठंडा होने के लिए रख दें
    इसे ठंडा होने का बाद इसकी नींबू के साइज की बॉल बनाएं
    मिक्चर की इस बॉल का यूज़ कचोरी की स्टफिंग करने के लिए करे
  5. मैदे को रेस्ट पर रखे हुए 25 मिनट हो गए हैं, इसे थोड़ा सा तोड़कर इसका पेड़ा बना लें
    इस पेड़े को हाथ से फ्लैट कर के इसमें मिक्चर की बॉल रखें
    पेड़े के किनारे को उँगलियों से सील करें
    बेलन से कचोरी को बेल लें।
  6. तेल को गर्म करके हल्की आँच पर कचौरी फ्राई करें।
    एक साइड से फ्राई होने के बाद कचोरी को पलट कर दूसरी साइड से फ्राई करें।
    एक बैच की कचोरी को फ्राई होने में 10 -12 मिनट का समय लगेगा।

As your experience and confidence expands, you will discover that you have extra all-natural control over your diet as well as adapt your diet plan to your personal preferences gradually. Whether you wish to offer a recipe that makes use of less or even more active ingredients or is a little bit basically spicy, you can make easy adjustments to achieve this goal. Simply put, begin making your recipes in a timely manner. As for standard food preparation abilities for beginners you do not need to learn them but just if you grasp some basic cooking techniques.

This isn't a total guide to quick and also simple lunch dishes however its good food for thought. Ideally this will get your imaginative juices flowing so you can prepare delicious meals for your family members without doing way too many heavy meals on your journey.

So that's going to wrap this up for this special food Recipe of Award-winning मूंग दाल कचौरी Moong Dal Kachori. Thanks so much for reading. I am sure you can make this at home. There's gonna be interesting food in home recipes coming up. Don't forget to save this page on your browser, and share it to your family, friends and colleague. Thank you for reading. Go on get cooking!

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Dish
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